ESL Rôzne Správy

Okolie Bratislavy je krajom troch šibeníc. Prečo je to tak?

Žitný ostrov je zaujímavý nielen svojou prírodou, ale aj históriou.

Ilustračný obrázok k článku Okolie Bratislavy je krajom troch šibeníc. Prečo je to tak?
3
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Remiaš

Na ďalšom cyklovýlete sa môžete dozvedieť zaujímavosti o Bratislave a jej okolí. Podunajské Biskupice, Štvrtok na Ostrove a Šamorín patrili v stredoveku k elite.

Šibenice

„Všetky tri vtedajšie mestečká, dnes mestská časť, obec a mesto, patrili v tom čase k najvýznamnejším mestám. Mali právo meča, teda súdu a hrdelného trestu, preto sa na nich nachádzali šibenice,“ vysvetľuje propagátor histórie Bratislavy a okolia, turistický sprievody Ivor Švihran s tým, že z ústneho podania sa dodnes dá určiť, kde sa tieto šibenice nachádzali. Všetky tri môžete navštíviť spolu s ním a dozvedieť sa o nich viac počas stredne náročného cyklovýletu.

Štefánikova maďarčina

Šamorín je zaujímavý aj ďalšou skutočnosťou. Milan Rastislav Štefánik sa tam učil ovládnuť maďarčinu.

„Rodičia ho poslali na tamojšiu evanjelickú školu, aby sa zdokonalil v maďarskom jazyku. Keďže bol syn evanjelického farára, jeho rodičia chceli, aby niečo znamenal a bez tohto jazyka to vtedy nešlo. Napokon, potom v maďarčine študoval aj ne strednej škole,“ dodáva Ivan Švihran, že spolu s účastníkmi cyklovýletu sa zastavia aj pri Štefánikovom pamätníku.

Cyklovýlet sa začína v sobotu už o 10.00 a potrvá do večera. Podľa Ivora Švihrana to bude stáť za to, pretože, „táto lokalita centrom románskej architektúry a po trase sú zaujímavé kostoly.“

Podrobnosti o cyklovýlete nájdete TU.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM