Aktualizované Správy Samospráva

Ohavný čin v Horskom parku: Niekto spílil čerstvo vysadené stromy!

Ak máte informácie, ktoré by mohli pomôcť prípad objasniť, napíšte na info@bratislava.sk alebo kontaktujte políciu.

Ilustračný obrázok k článku Ohavný čin v Horskom parku: Niekto spílil čerstvo vysadené stromy!
2
Galéria

V Horskom parku v Bratislave niekto spílil 15 mladých dubov letných, ktoré vlani na jar vysadilo hlavné mesto pozdĺž hlavnej promenády medzi horárňou a depom MHD.

AKTUALIZÁCIA: Vypílenie stromov sa vysvetlilo. „Dodávateľ, ktorý pre mesto zabezpečuje údržbu zelene, nás ešte včera (12.5.) uisťoval, že ich spoločnosť s vypílením týchto stromov nič nemá. Táto informácia bola z jeho strany nekorektná. Dnes nás totiž informoval, že ich subdodávateľ pre arboristiku počas vykonávania riadne dohodnutých komparatívnych a výchovných rezov na nedávno zasadených stromoch zároveň odborne posúdil, že týchto 15 dubov odumrelo a po zime sa už neprebudia k rastu,“ informoval vo štvrtok 13. mája primátor Bratislavy M. Vallo.

Ohavný čin

Na sociálnej sieti na to upozorňuje primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý podľa vlastných slov takémuto konaniu nerozumie a „ohavným činom“ je šokovaný.

„Na mieste činu v spolupráci s mestom už vykonala obhliadku štátna polícia a podávame trestné oznámenie,“ približuje Vallo. Akékoľvek informácie k objasneniu tohto činu môžu obyvatelia nahlasovať magistrátu prostredníctvom e-mailovej adresy info@bratislava.sk alebo môžu kontaktovať políciu na telefónnom čísle 159.

Chýbajúce duby plánuje mesto vysadiť čo najskôr.

Primátor podotýka, že sa mesto snaží vytvárať z Bratislavy miesto plné zelene. Pripomína, že v Horskom parku sa podarilo v tomto smere vykonať viac zmien, napríklad zonáciu parku, výsadbu 10-tisíc sadeníc stromov, opravu mobiliára či verejného osvetlenia. Išlo tiež o náhradnú výsadbu, ktorou bolo nahradených 27 chorých topoľov 27 dubmi letnými.

V hľadáčiku polície

Polícia už začala pre spomínaný neoprávnený výrub stromov trestné stíhanie. V prípade preukázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až na tri roky. Informoval o tom hovorca bratislavskej polície Michal Szeiff.

Podľa jeho slov doposiaľ neznámy páchateľ v rozpore s ustanoveniami zákona o ochrane prírody a krajiny vykonal výrub 15 stromov a celkovo osem kusov stromov zničil.

Celková výška škody, ktorá bola týmto protiprávnym konaním spôsobená, je predmetom vyšetrovania. „Tým sa už intenzívne zaoberajú policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I,“ uzavrel Szeiff.

Viac o prírode v Bratislave a okolí

POŠKODZOVANIE PRÍRODY NEBUDEME TOLEROVAŤ!❗✋ VÝRUB STROMOV UŽ VYŚETRUJEME🎄🕵️‍♂️👮‍♂️ ✅Na sociálnych sieťach sa v priebehu...

Posted by Polícia SR - Bratislavský kraj on Thursday, May 13, 2021
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM