Správy Samospráva

Veľké presádzanie kvôli električkovej trati: Tejto vzácnej rastlinke pripravujú nový domov

Šetrnejšie bude aj kosenie v Petržalke. Dbá sa pri ňom tiež na viaceré hniezdiace druhy vtáctva.

Ilustračný obrázok k článku Veľké presádzanie kvôli električkovej trati: Tejto vzácnej rastlinke pripravujú nový domov
10
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Kosenie popri Chorvátskom ramene v Petržalke bude šetrnejšie. Jeho režim upravilo hlavné mesto pre ochranu vzácneho druhu rastliny zeler plazivý. Rastlina totiž rastie aj na území, kadiaľ má v budúcnosti viesť predĺženie električkovej trate na koniec mestskej časti. Mesto jej teda pripravuje nový „domov“. Dbá sa tiež na prítomné hniezdiace druhy vtáctva.

Vzácna rastlina

„Kosením tak postupne pripravujeme pre túto vzácnu rastlinu ideálnu náhradnú plochu v rámci jej prirodzeného prostredia, na ktorú ju budeme môcť presadiť,“ približuje mesto na sociálnej sieti. Pripomína tiež, že na pamäti treba mať aj fakt, že v tejto lokalite hniezdia viaceré vtáky. Kosenie bude preto realizované s ohľadom na prítomné hniezdiace druhy vtáctva po predchádzajúcej dôkladnej obhliadke.

Zeler plazivý je pionierska rastlina osídľujúca novoutvorené podmáčané suchozemské biotopy. Rastie na svetlých a vlhkých, prechodne zaplavovaných a nepravidelne vysychavých biotopoch v nížinnom stupni, napríklad na brehoch vodných nádrží, na vlhkých lúkach, v priekopách. Dlhodobo dokáže prežívať zaplavenie, v takom prípade sa aj mení vzhľad rastliny. Kvitne nepravidelne v závislosti od klimatických podmienok v tom ktorom roku.

Ohrozenie druhu predstavuje priama likvidácia biotopov, napríklad odvodnenie, trvalejšie vysychanie či zaplavovanie lokality, zarastanie biotopov drevinami a expanzívnymi bylinami, premeny vhodných stanovíšť na ornú alebo inak hospodársky využívanú pôdu, stavebná činnosť či zavážanie lokalít odpadom.

Na Slovensku je zeler plazivý zaradený medzi zákonom chránené druhy. Chránený je napríklad aj v Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, Francúzsku a Švajčiarsku. Zaradený je tiež do tzv. Bernského dohovoru.

Pri šetrnejšej kosbe hlavné mesto spolupracuje so Štátnou ochranou prírody (ŠOP) SR a Slovenským vodohospodárskym podnikom (SVP).

Viac informácií o prírode v Bratislave

Zdroj: ŠOP SR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM