Eva Sládková Správy Samospráva

Odzvonilo jazdeckej polícii už definitívne? Čo bude s koňmi?

Podľa kritikov je bratislavská Jazdecká polícia len efektná, ale nie efektívna.

Ilustračný obrázok k článku Odzvonilo jazdeckej polícii už definitívne? Čo bude s koňmi?
Zdroj: TASR/Vladimír Benko

Úvahy o zrušení Jazdeckej polície, ktorá je súčasťou Mestskej polície Bratislava, sa objavujú už dlhšie. Naposledy sme o nich písali na jeseň minulého roka. Podľa našich informácií sa touto témou má aktuálne zaoberať aj Mestské zastupiteľstvo Bratislavy na zajtrajšom (25.3.) zasadnutí.

Neefektívna?

Podľa kritikov je Jazdecká polícia síce pekná na pohľad, no neefektívna. Ako nám pred mesiacmi povedal primátor Matúš Vallo, mesto ročne stojí okolo 200-tisíc eur.

„Ich výkon je slabý, kone staré, náklady vysoké a efektivita nízka. Museli sa každé 3–4 hodiny vracať, aby si kone oddýchli,“ povedal pre Bratislava24 mestský poslanec a zároveň člen lesnej stráže Jakub Mrva. Podľa neho Bratislavský lesopark potrebuje hliadku, ktorá bude flexibilná.

„Bohužiaľ, nie všetci návštevníci sa v lese správajú slušne a ohľaduplne k prírode. Jazdecká polícia viac-menej zastrešovala len blízke okolie Partizánskej lúky a my potrebujeme zložku, ktorá bude rýchlo schopná presúvať sa medzi lokalitami ako Potočná, Pekná cesta, Kamzík či Železná studnička, kde býva najviac priestupkov. Aj preto som požiadal pána náčelníka MsP, aby sme v spolupráci s Mestskými lesmi hľadali najvhodnejšiu náhradu jazdeckej polícií – silnú a sebavedomú jednotku zameranú na územie mestských lesov,“ dodáva Jakub Mrva.

Autorita

Nový náčelník Mestskej polície Miroslav Antal sa podľa našich informácií stotožnil s tým, že Jazdeckú políciu treba zrušiť. Zajtra predloží na zasadnutie zastupiteľstva analýzu a návrh riešenia. Zdá sa, že okolo toho bude diskusia, pretože nie všetci poslanci si myslia, že Jazdecká polícia je zbytočná.

„Ide o zložku, ktorá má mimoriadnu autoritu vo verejnosti a dáva mestskej polícii metropolitný charakter. V Petržalke a jej priľahlých lesoparkoch, ako aj v Starom Meste a v Horskom parku je potrebná a dôležitá. Súčasne v istom ohľade slúži aj na reprezentáciu mesta pre turistický ruch,“ uviedla pred časom Elena Pätoprstá s tým, že samospráva by mala hľadať iné možnosti dofinancovania tejto zložky polície, napríklad poskytnúť kone pre organizácie, ktoré sa zaoberajú hipoterapiou a podobne.

Čo s koňmi?

Kone, ktoré aktuálne slúžia Jazdeckej polícii, by mohli prestať pracovať. Zoologická záhrada a Mestské lesy by ich využívali na rekreačné účely.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM