Rôzne

Oddychujte pod korunami stromov v najkrajších bratislavských parkoch a záhradách

V Bratislave si možno oddýchnuť v krásnych parkoch a záhradách. Vybrali sme pre vás niekoľko takých, kde si počas leta užijete aj bohatý kultúrny program.

Ilustračný obrázok k článku Oddychujte pod korunami stromov v najkrajších bratislavských parkoch a záhradách
9
Galéria
Zdroj: TASR

V Bratislave môžeme relaxovať v niekoľkých pekne upravených parkoch a záhradách, kde človek pod korunami stromov ľahko zabudne, že sa nachádza v rušnom hlavnom meste.

Parky a záhrady

K najobľúbenejším verejným parkom rozhodne patrí Medická záhrada. Na udržiavaných trávnatých plochách tu počas slnečného dňa dobíjajú baterky mnohí Bratislavčania. Vďaka Letnej čitárni sa stala vyhľadávaným miestom knihomoľov, ale aj rodín s deťmi, pre ktoré tu bývajú v rámci Kultúrneho leta zábavné divadelné predstavenia a tvorivé dielne. Letná čitáreň je otvorená denne, teda vrátane víkendov, od 10:00 do 18:00 hod., a to až do 31. augusta.

V Medickej záhrade sa tiež môžete zapotiť na pravidelných cvičeniach pod stromami s lektormi jogy, čchi kung, či pilatesu. Cvičí sa každý utorok a štvrtok o 10:00 a 17:00 hod., až do 30. augusta.

Medická záhrada je od apríla do septembra otvorená denne od 7:00 do 21:00 hod., od októbra do marca od 10:00 – 18:00 hod. Vstup do Medickej záhrady je bezplatný.

Čarokrásny svet

Úlohou Botanickej záhrady Univerzity Komenského je udržiavať a rozširovať zbierky živých rastlín, pomáhať vo výchovno-vzdelávacej činnosti odborným školám a poskytovať odborné informácie širokej verejnosti. Pod holým nebom či v skleníkoch tu môžete obdivovať čarokrásny svet tisícok vzácnych rastlín. Oázou pokoja na začiatku Karlovej Vsi preteká riečka Vydrica.

Obklopení touto krásnou prírodou si tu môžete vychutnať aj tradičné nedeľné koncerty, ktoré sú určené najmä pre hudobných fajnšmekrov. Romantickú atmosféru a tóny majstrov si tento rok nenechajte ujsť ešte 5. augusta (trio Lento Ad Astra) a 2. septembra (kvintet Swingang).

Botanická záhrada UK je otvorená pre verejnosť od 1. apríla do 31. októbra denne od 9:00 do 18:00 hod. Vstupné pre dospelých stojí 3 eurá, deti ho majú za polovicu.

Najstarší v strednej Európe

Sad Janka Kráľa je najstarším verejným parkom v strednej Európe a jedným z najstarších stredoeurópskych parkov vôbec.

Petržalský Sad Janka Kráľa má rozlohu 42 hektárov, na ktorých rastie množstvo vzácnych starých stromov, pod ktorými možno relaxovať, športovať aj oslavovať. Celkový charakter parku dotvárajú, okrem veľkej sochy Janka Kráľa, aj menšie priestory kruhovitého tvaru, v strede ktorých stoja sochy znamení zverokruhu. Najvýznamnejším architektonickým prvkom je jedinečný záhradný altánok, ktorý bol pôvodne vežou františkánskeho kostola.

V parku sa počas leta organizujú rôzne podujatia. Tento rok si v parku nenechajte ujsť štvrtý ročník podujatia Športujúce mesto, a to v nedeľu 23. septembra. Pripravených bude okolo 50 celodenných stanovíšť, 10 verejných tréningov podľa rozpisu a desiatky športových exhibícií.

Všadeprítomná voda

Vodárenská záhrada je vynikajúcim miestom na rodinný piknik, športové hry a relax v srdci vodárenského areálu.

Pre deti tu ej vybudovaný hotový raj – hojdačky, kruhová lanová hojdačka, húpacie koníky, drevený kolotoč, závesný vlek, trampolíny, ihrisko v podobe pirátskej lode s malou lezeckou stienkou, malá pirátska loď, detské futbalové ihrisko, či dokonca posilňovač nôh. Pozornosť púta vyhliadková veža, z ktorej si môžete vychutnať pohľad na zelený areál s vodnými prvkami. V lete spríjemňujú ovzdušie dve fontány.

Pre aktívnych dospelákov sú zase prirpavené cvičenia v záhrade Vodárenského múzea! Cvičiť môžete každý deň, až do 30. augusta. Všetky cvičenia sú zdarma, stačí si so sebou priniesť len podložku na cvičenie. Začína sa vždy o 18:00 hod., v prípade zlého počasia sa ale cvičenia rušia.

Počas hlavnej sezóny je záhrada otvorená od 1. apríla do 31. októbra, od 6:00 do 21:00 hod. Mimo sezóny (1. november – 31. marec) je otvorená od 7:00 do 19:00 hod. Vstup do záhrady nie je spoplatnený.

Bohatý kultúrny program počas leta nájdete napríklad aj v Parku SNP v Karlovej Vsi, Parku A. Hlinku v Ružinove, a oddychovým miestom pre Bratislavčanov a návštevníkov mesta je aj Letná čitáreň U červeného raka pod Michalským mostom. V letných mesiacoch ponúka priestor na koncerty či čítačky.

Za zmienku stoja rozhodne aj Bratislavský lesopark, Horský park, Soví les, Pečniansky les, lesopark vo Vrakuni, Park SNP a mnohé iné zelené miesta či prírodné jazerá Bratislavy, kde si v náruči zelenej prírody oddýchnete a vyčistíte myseľ.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM