Rôzne

Obľúbené bratislavské jazerá: Pri ktorej vodnej ploche v meste najradšej relaxujete?

Ľudia na celom svete dnes oslavujú Deň vody, aby si pripomenuli a chránili tento vzácny živel. V našom meste a jeho okolí máme, našťastie, dosť jazier a vodných zdrojov.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbené bratislavské jazerá: Pri ktorej vodnej ploche v meste najradšej relaxujete?
33
Galéria
Zdroj: TASR

Svetový deň vody podnecuje každý rok k tomu, aby sme sa zamysleli nad ochranou vodných zdrojov a ich dôležitosťou pre náš život. Bratislavu si bez Dunaja či bez romantických jazier a jazierok ani nevieme predstaviť. Ktorá vodná plocha je tá „vaša“? Kam najradšej chodievate za relaxom?

Kuchajda

Obľúbené jazero v Novom Meste ponúka príjemné zákutia pri vode a priestor na množstvo športových aktivít od tradičného kúpania, cez loptové hry až po beh a cvičenie jogy. Kuchajda je taktiež miestom rôznych spoločenských a kultúrnych podujatí. Koná sa tu letné kino či populárne Kultúrne leto.

Štrkovecké jazero

Štrkovecké jazero sa zachovalo ako pozostatok Mlynského jazera po výstavbe sídliska v 50. rokoch minulého storočia. Dnes patrí k obľúbeným oddychovým lokalitám. Jazero ponúka trávnaté plochy, na ktorých sa môžu návštevníci opaľovať či ležať v tieni pod korunami stromov. Spoločnosť im robia kačičky a labute, ktoré tu každý rok privedú na svet svoje mláďatá. Tí odvážnejší si môžu aj zaplávať. Voda v jazere totiž nie je vhodná na kúpanie, aj keď oficiálne to zakázané nie je.

Zlaté piesky

Zlaté piesky sú pravdepodobne najznámejšie prírodné jazero v Bratislave. Návštevníkom ponúkajú okrem možnosti vykúpať sa vo vodách jazera aj rôzne športové aktivity. Takmer okolo celého jazera je trávnatá plocha a široké pláže, na ktorých sa môže opaľovať alebo len tak oddychovať veľké množstvo ľudí.

Celý športovo-rekreačný areál poskytuje návštevníkom bohatú ponuku aktivít, pri ktorých si zašportujete a zároveň sa zabavíte. K dispozícii sú tenisové kurty, ihriská na plážový volejbal či pingpongové stoly. Deťom v lete robí radosť tobogán alebo jazda na loďke, ktorú si môžete požičať a objavovať zákutia jazera. Areál takisto ponúka možnosť vyskúšať si netradičné vodné a adrenalínové športy.

Veľký Draždiak

Obľúbené jazero Petržalčanov, v minulosti nazývané aj Šutrovka, sa nachádza na Jantárovej ceste. Je to prírodné štrkové kúpalisko, ktoré vzniklo v 80-tych rokoch. Rozkladá sa na ploche veľkej 13 hektárov a miestami dosahuje hĺbku až 17 metrov. Okrem kúpania a plávania je využívaný aj na rybolov či iné športové aktivity – ako napríklad požičovňa vodných bicyklov. Kúpanie je tu na vlastné riziko, ponad jazero je totiž vedené elektrické napätie.

Vajnorské jazerá

Vodné plochy neďaleko Vajnôr ľudovia nazývajú aj „bager.“ Tvoria ich dve umelé jazerá – veľké a malé – ktoré sú prepojené kanálom. Nachádzajú po pravej strane cesty pri príjazde do Bratislavy z D1. Tesne susedia zo záhradkárskou oblasťou. Vodná plocha sa využíva na rybárčenie a kúpanie. Kúpe sa tam však na vlastnú zodpovednosť.

Dunaj

Dunaj oddávna ľudia žijúci v jeho okolí využívajú na dopravu, obchod, výrobu energie aj poľnohospodárstvo. Brehy rieky sú vychýrené športovým a rekreačným využitím. Pozdĺž celého toku Dunaja sa tiahne vyhľadávaná cyklotrasa Eurovelo 6. Dunaj ako jeden z najdôležitejších zdrojov cestovného ruchu oplýva aj významným ekosystémom pre sťahovavé vtáctvo v lete aj zime. Podľa britského denníka The Telegraph sa náš veľtok umiestnil na 9. mieste v rebríčku najkrajších riek sveta.

Pri ktorej vodnej ploche v Bratislave najradšej relaxujete?

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM