ESL Rôzne Správy

Očkujeme stále pomaly: Kedy prídu na rad ohrozené skupiny?

Očkovanie je predmetom vášnivých debát. Na jednej strane je stále veľa ľudí, ktorí sa zaočkovať nechcú dať, na druhej sme svedkami škandálov.

Ilustračný obrázok k článku Očkujeme stále pomaly: Kedy prídu na rad ohrozené skupiny?
3
Galéria
Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

Zatiaľ čo v krajinách ako Izrael alebo Dánsko očkujú ako o dušu, u nás je stále zaočkované len mizivé percento ľudí z prvej línie. Podľa aktuálnych dát z portálu korona.gov je to iba necelých 40-tisíc ľudí. Pritom očkovanie je jediná cesta, ktorá nás môže vyviesť z pandémie. Na to, aby sme sa mohli vrátiť do bežného života, potrebujeme zaočkovať aspoň dve tretiny populácie. Pritom len včera (13.1.) zaočkovali prvých zamestnancov mestských zariadení sociálnych služieb.

Bez problémov

„Som rád, že kolegyne a kolegovia zo zariadenia Gerium zvládli očkovanie v Antolskej nemocnici bez problémov. Väčšina zamestnancov a riaditeľka tohto zariadenia majú už prvé kolo očkovania úspešne za sebou a po druhom očkovaní tak budú chránení pred koronavírusom. Dúfam, že im to aspoň o kúsok zmierni nápor psychickej aj fyzickej záťaže, ktorému sú vystavení od začiatku koronakrízy,“ teší sa primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Po škandáloch s uprednostňovaním športovcov a celebrít je to dobrá správa. No očkovanie ide veľmi pomaly a mnohí sa pýtajú, kedy týmto tempom príde na rad druhá vlna.

„Veľmi sa teším, že sa očkovanie začalo. Ale mohol by nám pán primátor vysvetliť, kedy a ako budú zaočkovaní naši rodičia, vysoko nad 80 rokov, imobilní, o ktorých sa sami doma staráme. Sú mimo DSS a chceme, aby to tak bolo čo najdlhšie, pokiaľ vládzeme. Z domu ich bez pomoci zdravotníkov jednoducho nevynesieme,“ pýta sa pod statusom primátora pán Peter. Nie je jediný, ktorého zaujíma, kedy prídu na rad starí a chorí, no na to by nám mal dať odpoveď minister zdravotníctva Marek Krajčí. Zatiaľ sa k termínom veľmi nevyjadruje.

Ohrozený január?

Na štátnom portále stále svieti, že začiatok vakcinácie pacientov a seniorov by mal prísť ešte v januári, no viac zatiaľ nik nevie a každým dňom sa tento termín zdá menej reálny. Navyše sa obvjavujú hlasy, že aktuálne nastavené poradie nie je v poriadku.

"Chápem, ak sa nechá zaočkovať prezidentka, premiér, alebo iný významný predstaviteľ štátu – je to motivačné. Ale som zásadne proti tomu, aby sme na úkor pacientov uprednostňovali napríklad poslancov národnej rady, na to nevidím žiaden dôvod. A škandál s uprednostňovaním športovcov asi ani nestojí za komentár. Je to nehoráznosť,“ vraví predseda Slovenskej asociácie alergologických a astmatických pacientov Andrej Vilim. Asociácia žiada, aby do druhej vlny boli explicitne zaradení aj astmatici, ktorých koronavírus mimoriadne ohrozuje. Pripomína tiež zistenia vedcov, podľa ktorých, ak v krajine zaočkujeme milión najstarších ľudí, úmrtnosť na COVID-19 klesne o 70 percent.

„V súčasnosti sme svedkami kolapsu zdravotníckeho systému, keď už nemocnice nestíhajú prijímať a liečiť pacientov s COVID-19 a zamestnanci nemocníc sú na pokraji síl. Na to, aby sa to zmenilo, potrebujeme v prvom rade ochrániť najzraniteľnejšie skupiny. Tie by mali mať prednosť aj pred silovými zložkami štátu ako sú vojaci, hasiči, či policajti,“ uzatvára Andrej Vilim.

Prví zamestnanci mestských zariadení pre seniorov sú zaočkovaní proti Covid-19 💉🦠 Som rád, že kolegyne a kolegovia zo...

Posted by Matúš Vallo má rád Bratislavu on Wednesday, January 13, 2021

Očkovanie proti COVID-19

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM