Rôzne Správy

V nemocniciach zbytočne umierajú ľudia: Zachráni nás len očkovanie, pripomínajú zdravotníci

V Univerzitnej nemocnici Bratislava zaočkovali vakcínou proti ochoreniu COVID-19 do utorka (5.1.) takmer 4-tisíc zdravotníkov.

Ilustračný obrázok k článku V nemocniciach zbytočne umierajú ľudia: Zachráni nás len očkovanie, pripomínajú zdravotníci
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Aby bolo očkovanie proti novému koronavírusu účinné, zaočkovať by sa malo 65 percent populácie. Iná liečba v súčasnosti neexistuje. Na sociálnej sieti ministerstva zdravotníctva (MZ) to pripomína František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov.

Frustrujúca nemohúcnosť

Zdravotníci aktuálne podľa Majerského čelia enormnému počtu pacientov s ochorením COVID-19, ktorí majú veľmi vážny stav.

„Nevieme im pomôcť. Na ochorenie neexistuje liečba, riešime len symptómy. Zdravotníci záchranári chcú pomôcť všetkým a táto situácia je pre nás všetkých veľmi frustrujúca, a preto je veľmi dôležité sa začať očkovať,“ zdôraznil Majerský.

Pripomenul, že sám ochorenie prekonal a zaočkovať sa dá. „Chcem sa dať zaočkovať, lebo chcem byť zodpovedný voči svojej rodine, priateľom a pacientom,“ dodal Majerský. Na vakcináciu vyzval zdravotníkov aj verejnosť.

10 centier

V Univerzitnej nemocnici Bratislava zaočkovali k utorku (5.1.) 3894 ľudí. Uviedla to hovorkyňa najväčšej nemocnice na Slovensku Eva Kliská s tým, že očkujú na troch pracoviskách, a to v UNB v Ružinove, na petržalskej Antolskej ulici a na Kramároch.

Na otázku, koľko zdravotníckych pracovníkov stíhajú na týchto miestach denne zaočkovať, Kliská odpovedala, že očkujú podľa kapacít, ktoré UNB určuje Ministerstvo zdravotníctva, čo je každý deň 600 ľudí. „A naďalej očkujeme i zdravotníkov z našich interných zoznam, ktoré boli spustené ešte pred online registráciou,“ komentovala.

Doplnila, že v UNB funguje aktuálne desať očkovacích tímov, v každom tíme sa nachádzajú traja zdravotníci a jeden administratívny pracovník.

Vakcína proti COVID-19

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM