KAW Správy Samospráva

Očkovanie DETÍ od 5 do 11 rokov: V Bratislave dostanú vakcínu aj na štadióne

Zaregistrovať deti je možné aj bez odporúčania lekára.

Ilustračný obrázok k článku Očkovanie DETÍ od 5 do 11 rokov: V Bratislave dostanú vakcínu aj na štadióne
Zdroj: TASR/AP

Už vo štvrtok 6. januára spúšťa Bratislavský samosprávny kraj (BSK) očkovanie detí vo veku od 5 do 11 rokov vo Veľkokapacitnom očkovacom centre v Národnom futbalovom štadióne. Aplikuje sa typ vakcíny špeciálne schválený a určený pre túto vekovú kategóriu. Oproti štandardnej dávke pre dospelého človeka predstavuje len tretinovú dávku.

Aj bez odporúčania lekárom

Doposiaľ bolo očkovanie detí vo veku od 5 do 11 rokov určené len na základe odporučenia lekára pri riziku ťažkého priebehu ochorenia. Takouto formou ich bolo zaočkovaných niekoľko stoviek.

Na základe schválenia Európskou liekovou agentúrou (EMA) je vakcína Comirnaty od výrobcu Pfizer/BioNTech v súčasnosti už dostupná aj pre túto vekovú kategóriu bez obmedzenia.

Zaregistrovať deti je teda možné aj bez odporúčania lekára. Pre deti sa aplikuje typ vakcíny špeciálne schválený a určený pre túto vekovú kategóriu. Oproti štandardnej dávke pre dospelého človeka predstavuje len tretinovú dávku.

Registrácia

Registrácia na očkovanie je dostupná na stránke https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia. Následne bude pridelené najbližšie možné miesto a termín očkovania, ktoré vám prídu formou SMS a e-mailu. Pri očkovaní osôb mladších ako 18 rokov musí byť prítomný zákonný zástupca. Jeho osobnú prítomnosť nahradí iba notárom overené splnomocnenie.

Prvé očkovanie detí vo veku od 5 do 11 rokov začína vo štvrtok 6. januára, teda na sviatok Troch kráľov.

V tento deň bude samosprávny kraj očkovať výlučne deti v spomínanej vekovej kategórii a iba vopred zaregistrovaných. Prvá časť záujemcov už dostala pozvánky z Národného centra zdravotníckych organizácií.

Bez posilňovacej dávky

„Očkovať začíname bezodkladne po tom, ako sa nám úspešne podarilo dotiahnuť všetky administratívne a zmluvné náležitosti so štátom. Tento týždeň predpokladáme, že spolu so spoločnosťou BIONT zaočkujeme všetkých, ktorí sa dosiaľ cez NCZI prihlásili do Čakárne v Bratislave. Pokračovať v očkovaní detí budeme 17. januára a potom podľa záujmu,“ upresnil riaditeľ odboru zdravotníctva BSK Tomáš Szalay.

Posilňovacia (booster) dávka vakcíny proti COVID-19 je aktuálne určená len pre osoby od 18 rokov (vrátane).

Deťom sa v súčasnosti posilňovacia dávka nepodáva. Tzv. detská dávka sa podáva iba vo veku od 5 do 11,99 roka. Po dovŕšení 12 rokov už dieťa dostane plnú dávku. Vakcína sa podáva podľa veku, nie podľa hmotnosti. Rozhodujúcim kritériom je totiž vyzretosť (vek) imunitného systému.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM