KAW Kultúra

Ochutnajte mladé VÍNA v centre Bratislavy! Tradičný FESTIVAL prinesie koncerty aj dobré jedlo

Svätý Martin, ktorý je tvárou podujatia Festivalu mladého vína, je jedným z patrónov Bratislavy a oddávna sa v našom meste spájal so slávením hodov aj s jarmokmi.

Ilustračný obrázok k článku Ochutnajte mladé VÍNA v centre Bratislavy! Tradičný FESTIVAL prinesie koncerty aj dobré jedlo
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Mesto Bratislava pokračuje v dlhoročnej tradícii prezentovania a ochutnávania mladého vína, ktoré je späté s novembrom a najmä sviatkom sv. Martina. Festival mladého vína, ktorý sa bude konať 12. a 13. novembra na nádvoriach Primaciálneho paláca, nadväzuje na už v minulosti organizované Svätomartinské dni. Lokálne mladé vína z Račianskeho vinohradníckeho spolku požehná arcibiskup Stanislav Zvolenský.

História vinohradníctva a vinárstva v regióne Bratislavy siaha takmer 3-tisíc rokov do minulosti a dlhé storočia bol najvýznamnejším vinohradníckym regiónom Slovenska. V 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola najväčším producentom vína na území Slovenska.

Hlavné mesto chce aj týmto festivalom posilňovať historické povedomie Bratislavčanov o tradíciách mesta a prezentovať prácu lokálnych vinárov a ich úrody.

Mladé vína požehná arcibiskup

Víno z úrody daného roka už aj v minulosti podľa tradície požehnával cirkevný hodnostár. Tento rok budú môcť návštevníci festivalu zažiť slávnostnú atmosféru požehnania mladých vín od bratislavských vinárov, a to v kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci za účasti arcibiskupa Stanislava Zvolenského, ktorý mladé vína sám požehná. Pripravený je aj obrazový prenos z kaplnky na pódiu na Nádvorí sv. Jána Nepomuckého.

Sviatok svätého Martina

Sv. Martin, ktorý je tvárou podujatia Festivalu mladého vína, je jedným z patrónov Bratislavy a oddávna sa v tomto meste spájal so slávením hodov, s jarmokmi a v súvislosti s vinohradníctvom a vínom samotným sa k nemu viazali zaujímavé právne a spoločenské úkony.

V tento deň malo mesto vyhradené právo čapovať víno vo svojich pivniciach aj napriek tomu, že to bol tzv. Bann-zeit (zavedený v 16. storočí), čiže čas, kedy mali ostatní bratislavskí vinohradníci výčap vína zakázaný.

Čapovalo sa v podjazde Starej radnice, v pivnici vo františkánskom kláštore a v tzv. „apoštolskej pivnici“, ktorá sa nachádzala v Zelenom dome.

A práve do tejto vinárne chodieval každoročne na sviatok sv. Martina richtár s radnými pánmi a ostatnými predstaviteľmi mesta ochutnávať mladé vínko. Hovorí sa, že aby spoločnosť neprepočula ranný spev kohúta, ktorý upozorňoval, že je čas ochutnávku ukončiť, umiestnili do pivnice malý súdok s kohútími krídlami a hlavou, aby im pripomínal čas odchodu.

Kultúrny program

K dobrému vínu patrí aj dobrá zábava, ktorú festival ponúkne v sprievodnom programe. Predstavia sa jednotliví vinári a ich vínne príbehy a bude možné zapojiť sa do vinárskych súťaží o zaujímavé ceny. Súčasťou festivalu budú aj fotografie z prostredia expozície vinohradníctva v Apponyiho paláci.

12. november 2021

14:00 začiatok podujatia

16:00 – 16:30 požehnanie mladých vín v Kaplnke sv. Ladislava arcibiskupom Stanislavom Zvolenským

16:30 – 17:00 otvorenie festivalu primátorom mesta Matúšom Vallom za účasti vinárov Račianskeho vinohradníckeho spolku a ďalších hostí

17:00 – 18:00 koncert Juraja Baču

22:00 záver

13. november 2021

12:00 začiatok podujatia

17:30 – 18:30 koncert Fidlikanti

19:00 – 20:00 koncert Zuzany Mikulcovej

22:00 záver

POZOR! Vstup je voľný, v režime plne očkovaní.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM