Eva Sládková Správy Samospráva

Obchod desaťročia pre developera? Ružinov vraj odkúpil predražený pozemok

Poslanci Miestneho zastupiteľstva Ružinova včera na návrh starostu Martina Chrena rozhodli o odkúpení pozemku pri Štrkoveckom jazere.

Ilustračný obrázok k článku Obchod desaťročia pre developera? Ružinov vraj odkúpil predražený pozemok
Zdroj: Martin Chren FB

Časť poslancov – predovšetkým z Teamu Vallo – je presvedčená, že obchod je výhodný najmä pre developera. Mestská časť ho údajne kúpila za násobne vyššiu sumu, akú má hodnotu. Samospráva ho mala preplatiť až o dva milióny eur! Kritickí poslanci odmietli za takýto návrh zahlasovať a tvrdia, že ich v tomto rozhodnutí podporili aj občania.

„V podobnom duchu sa vyjadrilo viac ako 550 obyvateľov v ankete, v ktorej 90 percent z nich potvrdilo, že by sa pozemok pri Štrkovci nemal za túto premrštenú sumu kupovať,“ píšu poslanci Teamu Vallo v tlačovej správe.

Znalecké posudky

Mestská časť rozhodla, že pozemok odkúpi za 2,6 milióna eur. Podľa kritikov je táto suma oveľa vyššia ako cena určená nielen znaleckým posudkom, ale výrazne presiahla aj aktuálne komerčné ceny pozemkov v Ružinove.

„V porovnaní so znaleckým posudkom, ktorý si dala spraviť mestská časť, je cena viac než päťnásobná. Znalecký posudok si dal urobiť aj samotný vlastník, aj oproti tomuto posudku je cena stále 2,4-násobná,“ vraví viceprimátorka Bratislavy a zároveň miestna poslankyňa Ružinova Lucia Štasselová.

Výhodné?

Starosta Ružinova Martin Chren, ktorý návrh na odkúpenie pozemku poslancom predložil, tento krok obhajuje. Vraví, že ide o veľkú vec, prospešnú pre mestskú časť.

„Po takmer tridsiatich rokoch rozpredávania pozemkov bývalými politikmi sa tak konečne stala zmena: toto, jedno z ďalších najcennejších území, sa vracia do rúk obce,“ tvrdí Martin Chren. Podľa neho je cena primeraná.

„Po vyše rok trvajúcich rokovaniach sa nám podarilo toto parkovisko kúpiť za trhovú cenu – za takmer rovnakú cenu, za akú ho pred 12 rokmi doterajší súkromný majiteľ získal vo verejnej dražbe, kde oň súťažil s iným,“ píše starosta na svojom facebookovom profile.

Výstavba

Majiteľ pozemku vraj hrozil, že ak ho Ružinov nekúpi za ním navrhnutú cenu, pozemok oplotí, spraví na ňom platené parkovisko a neskôr tam postaví viacpodlažný dom.

„Pozemok tohto parkoviska je v územnom pláne určený na výstavbu bytov. Po tom, čo sme ho získali pre mestskú časť, sa však už obyvatelia nemusia báť, že by naše najvzácnejšie jazero na tomto mieste niekto zastaval ďalším panelákom, ani že by im súkromný majiteľ spoplatnil ich parkovanie. Žiadne plánované Monte Verde z priloženého obrázku tu už nevyrastie,“ tvrdí sa Martin Chren.

„Sme presvedčení, že územný plán už ani dnes neumožňuje na danom mieste stavať vyššiu stavbu. Predpokladáme, že v horizonte 2 rokov po zaregulovaní okolia jazera územným plánom zóny sme mohli problém vyriešiť aj bez neúmerného vyhadzovania verejných zdrojov," kontrujú poslanci Teamu Vallo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM