Eva Sládková Správy Samospráva

Anonymy a osočovanie. Víťazstvo kandidátky na post riaditeľky ZŠ Riazanská má trpkú príchuť

Zákulisné intrigy a bitky, ktoré pripomínajú najhoršie parlamentné podrazy.

Ilustračný obrázok k článku Anonymy a osočovanie. Víťazstvo kandidátky na post riaditeľky ZŠ Riazanská má trpkú príchuť
Zdroj: BA - mestská časť Nové Mesto

Okolo voľby riaditeľa či riaditeľky Základnej školy s materskou školou Riazanská sa diali naozaj čudné zákulisné ťahy. Najskôr vyhrala prvú voľbu kandidátka, ktorú dlhé mesiace odmietol starosta Nového Mesta Rudolf Kusý vymenovať. Potom tesne pred druhým výberovým konaním dostávali miestni poslanci a aj naša redakcia Bratislava24 anonymné listy.

Osočovanie

Anonym osočoval poslancov, novinárov, no predovšetkým pedagogičku na ZŠ Riazanská, ktorá uspela v prvom výberovom konaní. Tento spôsob komunikácie bol v príkrom rozpore so správaním sa tejto učiteľky, ktorá v pokoji a s nadhľadom odmietla osočovať kohokoľvek, najmä nie svojich protikandidátov. Menami, ktoré sa v súvislosti s možným víťazstvom na post riaditeľa najčastejšie spomínali, boli bývalý riaditeľ Ján Papuga, Katarína Čuntalová, poverená riadením školy a pedagogička Gabriela Emrichová.

Váhanie

Ján Papuga, ktorého preferoval na post riaditeľa starosta Nového Mesta Rudolf Kusý, napokon o boj o kreslo riaditeľa v aktuálnom výberovom konaní nezabojoval. Nestihol včas podať prihlášku.

„Žiaľ, moje váhanie trvalo tak dlho, že som prihlášku podal 3.4.2020. Vtedy to už bolo aj s tou koronou. A nevšimol som si, že v ten deň to malo byť na miestnom úrade fyzicky, bol to posledný deň,“ napísal Ján Papuga na facebooku. Zároveň verejne vyzýval, aby členovia Rady školy nevolili Gabrielu Emrichovú.

Víťazka

Druhé výberové konanie bolo minulý týždeň a zvíťazila Katarína Čuntalová, v súčasnosti poverené riadením školy.

„Je dobojované. Mrzí ma, že voľbu sprevádzali vášne, ktoré nesmerovali ku kvalite kandidátov. Rozhodla väčšina. Dúfam, že nová riaditeľka si bude vedieť presadiť veci aj pred starostom. Obávam sa odchodu niekoľkých učiteľov,“ uviedla tesne po voľbe jedna z členiek Rady školy a miestna poslankyňa Silvia Švecová.

Spolupráca?

Ďalší člen Rady, takisto poslanec Peter Weiss verí, že výsledok upokojí situáciu na škole.

„Je dobré, že škola konečne bude mať riaditeľku. Situácia, keď bola bez riadneho riaditeľa, nebola dobrá ani pre rodičov ani pre pedagógov. Ja som to vnímam tak, že boli dve kvalitné kandidátky, každá mala plusy aj mínusy. Mám želanie, aby vytvorili pracovný tandem, potom by škola mohla naozaj efektívne napredovať,“ uviedol Peter Weiss.

Oslovili sme víťazku, aj jej protikandidátku, no ani jedna nevyužila priestor na vyjadrenie. Podľa našich informácií však nejaký ich spoločný tandem nie je veľmi reálny. Opäť je však teraz rad na starostovi mestskej časti, ktorý bude mať posledné slovo. On musí novú riaditeľku vymenovať. Alebo aj nie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM