ESL Správy Samospráva

Obyvatelia okolia Istrochemu, nepoužívajte vodu zo studní! Varuje miestny poslanec

Katastrofálne výsledky 10 rokov starého prieskumu vôd a pôdy pri Istrocheme rozvíril záujem aj diskusie.

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia okolia Istrochemu, nepoužívajte vodu zo studní! Varuje miestny poslanec
Zdroj: TASR

Prieskum odhalil obrovskú kontamináciu, o ktorej odborníci hovoria ako o ekologickej katastrofe. Jeho odtajnenie rozhýbalo k aktivite environmentalistov, ministerstvo životného prostredia, aj samosprávy. Pustili sa do vyšetrovania, kto je zodpovedný, ale hovoria aj o zmene zákonov.

Inšpekcia vie

Zaujímalo nás, ako je možné, že na túto obrovskú ekologickú záťaž kompetentní neupozorňovali už skôr. Podľa súčasnej legislatívy je možné utajovať prieskum desať rokov. Inšpekcia však dostala podnety na prešetrenie tejto lokality už dávnejšie.

„Naši inšpektori sa danou lokalitou intenzívne zaoberajú dlhodobo. Pravidelne prebiehajú kontroly v súvislosti s vodným zákonom. V roku 2019 sa rozbehla séria kontrol, počas nej prebieha aj pasportizácia možných zdrojov znečistenia. Kontroly ešte neboli ukončené. Čo sa týka starej environmentálnej záťaže, sme v kontakte s ministerstvom životného prostredia, sme pripravení kedykoľvek poskytnúť súčinnosť,“ napísala nám vedúca oddelenia kontroly Slovenskej inšpekcie životného prostredia Brigita Pokorná.

Voda

Obyvatelia Nového Mesta by teraz mali byť obzvlášť opatrní. „Kto bývate v okolí Istrochemu a máte vodu zo studne, rozhodne NEODPORÚČAM túto vodu používať na pitie, ale ani na polievanie,“ varuje novomestský poslanec Martin Vlačiky, ktorý sa dlhodobo venuje ochrane prírody a životného prostredia.

V súvislosti s vyšetrovaním kauzy už ponúkol pomoc aj primátor Bratislavy Matúš Vallo a aktuálne by sa mal do celej záležitosti zapojiť i starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. Komisia dopravy, informačných systémov, životného prostredia a ochrany verejného poriadku, ktorej predsedom je práve Vlačiky, ho vyzvala, aby požiadal ministra životného prostredia o bezodkladné začatie geologického prieskumu v tejto lokalite.

Informovanie

Komisia navrhuje aj ďalšie kroky na elimináciu používania vôd zo studní v okolí Istrochemu.

„Žiadame, aby starosta zabezpečil bezodkladné informovanie obyvateľov štvrtí Mierová kolónia, Dimitrovka, Bojnická, že v záujme ich zdravia a životov nie je vhodné používať vodu zo studní na pitie a ani na polievanie záhrad a to až do okamihu, kedy vykonaný geologický prieskum nedokáže opak,“ píše sa v uznesení.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM