ESL Rôzne Správy

O titul Strom roka súťaží aj lipa v našom kraji. Čím je špeciálna?

Vzácne a mimoriadne staré stromy nájdete po celom Slovensku. Tento rok je medzi 12-kou finalistov jeden 180-ročný strom z Bratislavského kraja.

Ilustračný obrázok k článku O titul Strom roka súťaží aj lipa v našom kraji. Čím je špeciálna?
Zdroj: Ekopolis

Ide o Pálffyovskú lipu, ktorá rastie na Zámockej ulici v Malackách. Vysoká je 16 metrov a obvod okolo kmeňa má 392 centimetrov.

„Krásna košatá lipa je dnes symbolom kontinuity našej histórie a pretrvania najlepších tradícií v meniacich sa časoch. Je jednou z nás, taká ako my – neoddeliteľná súčasť nášho mesta s koreňmi hlboko zapustenými do piesčitej pôdy Záhoria,“ píšu autori ankety.

Ceny

Anketa svojim poslaním upozorňuje na význam, hodnotu a krásu stromov. Prispieva k ich ošetreniu a v mnohých prípadoch aj k ich záchrane. Jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie mohli svoj obľúbený strom do ankety prihlásiť do polovice mája, v júni vybrala odborná komisia z 23 prihlásených stromov 12 finalistov.

Cenou pre víťazný strom je odborný posudok a ošetrenie v hodnote 300 eur a automatický postup do medzinárodného finále ankety Európsky strom roka. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia.

"Na priaznivcov ankety čakajú i tento rok zaujímavé odmeny za zapojenie sa do hlasovania, fotosúťaž Tour de Strom, ktorá prebieha na Instagrame, alebo odborná prednáška arboristov o ošetrovaní stromov. Máme pripravené milé ceny z našej nadácie a odmeny. Knižných poukážok do Artfora sa dočkajú i traja nominujúci a traja hlasujúci,“ približuje Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis.

Hlasovanie

Hlasovať sa dá formou oficiálneho hlasovacieho lístka, ktorý nájdete v časopise Krásy Slovenska. Môžete tak urobiť prostredníctvom SMSky, na webovej stránke www.ekopolis.sk alebo na sociálnej sieti Facebook. Fotografie a príbehy stromov – finalistov sú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. Hlasovať sa dá do konca septembra.

„Vyhodnotenie celej súťaže, ocenenie víťazov a udelenie titulu Strom roka 2020 víťazovi sa uskutoční na jeseň a keďže anketa dosiahla svoju pomyselnú dospelosť, chystáme jej poriadnu oslavu,“ uzatvára Martina Ragalová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM