Eva Sládková Rôzne Správy

Strašný vandalizmus! Niekto zapálil hmyzí hotel, zahynuli vzácne živočíchy

Tak toto je naozaj odporné. Vandali spôsobili obrovskú morálnu škodu. Zhorel vzácny hmyz aj včely.

Ilustračný obrázok k článku Strašný vandalizmus! Niekto zapálil hmyzí hotel, zahynuli vzácne živočíchy
Zdroj: BROZ

Deti spolu s ochranármi postavili v areáli Základnej školy hmyzí hotel. Bol obývaný množstvom hmyzu. Nedávno ho zmapoval entomológ zo Slovenskej akadémie vied, ktorý bol nadšený z toho, čo všetko tam žije.

Kutavky

„Keď som pred 3 rokmi začínal monitorovať "mestské lúky“, mal som očakávanie, že tam bude trochu viac motýľov a včiel. Ako pribúdali vzorky, začali sa mi hromadiť „špeky“ a dnes už viem, že mestá, konkrétne Bratislava a Malacky, sú plné vzácnych a zaujímavých druhov hmyzu. Asi „najmastnejšia“ lokalita je športový areál školy Alexandra Dubčeka. Kopec včiel. Kopec kutaviek. A akých," tešil sa entomológ Marek Semelbauer.

Kutavky sú nenápadný hmyz patriaci do radu Blanokrídlovce. Je vzácny a v ohni zahynuli aj kutavky spolu so samotárkami a včelami.

Spoločenská hodnota

Pri požiari nevznikli obrovské finančné škody, ale morálne áno.

„Hmyzí hotel bol z dreva, zhoreli tam palety, škridly. Horšie je, ako sa to dotklo detí. Bolo v tom veľa práce, snažili sme sa spolu zvýšiť biodiverzitu školského areálu a to všetko je teraz preč,“ vraví Andrea Froncová z Bratislavského regionálneho a ochranárskeho združenia (BROZ). Hmyzie úle boli súčasťou projektu LIFE DELIVER (LIFE17CCA/SK/0­00126), ktorý reaguje na klimatickú krízu.

Vyšetrovanie

Hnusný vandalizmus teraz vyšetruje polícia. BROZ sa nevzdáva a neodradil ho ani tento odsúdeniahodný čin.

„Aj ďalej plánujeme na škole edukačné aktivity, aktuálne tam chceme postaviť altánok. Avšak, po tejto skúsenosti zvažujeme, že tam dáme kameru, ktorá to bude kontrolovať,“ uzavrela Andrea Froncová.

Zhorený hmyzí domček v Karlovej Vsi
7
Galéria
Zdroj: Marek Slobodník
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM