Komunálne voľby

O post starostov v Bratislave má záujem 70 kandidátov, väčšina je nezávislých

Najväčší počet kandidátov je v Podunajských Biskupiciach. Najčastejšie, v siedmich mestských častiach, sa budú voliči rozhodovať medzi dvojicou kandidátov.

Ilustračný obrázok k článku O post starostov v Bratislave má záujem 70 kandidátov, väčšina je nezávislých
Zdroj: TASR

O post starostu v 17 bratislavských mestských častiach má záujem celkovo 70 kandidátov, väčšina z nich (38) kandiduje ako nezávislí. Medzi nominantmi politických strán, resp. koalícií majú najväčšie zastúpenie kandidáti pravicovej koalície.

Najviac v P. Biskupiciach

Najväčší počet kandidátov je v Podunajských Biskupiciach (10), najčastejšie, v siedmich mestských častiach (Devín, Záhorská Bystrica, Vrakuňa, Dúbravka, Karlova Ves, Čunovo a Rusovce) sa budú voliči rozhodovať medzi dvojicou kandidátov. V piatich mestských častiach (Petržalka, Podunajské Biskupice, Devínska Nová Ves, Vajnory, Lamač) budú mať po sobote nového starostu, súčasní už na tento post nekandidujú.

V prípade zastúpenia nezávislých i straníckych kandidátov je najvýraznejší rozdiel v prospech nezávislých v Podunajských Biskupiciach, kde je z desiatich uchádzačov sedem občianskych kandidátov. Naopak je to v Ružinove, kde je zo siedmich kandidátov šesť nominantov politických strán či zoskupení a len jeden nezávislý kandidát.

Len z občianskych kandidátov si budú môcť vyberať voliči vo Vajnoroch (3 kandidáti celkovo), Záhorskej Bystrici (2), Rusovciach (2) a Devíne (2). Naopak, v Dúbravke sú obaja kandidáti straníckymi nominantmi (pravicová koalícia, resp. Smer-SD, SNS).

Okrem desiatich zástupcov pravicovej koalície na čele so SaS, nominovalo troch kandidátov na starostov zoskupenie Smer-SD, SNS a Strana zelených Slovenska (Ružinov, Podunajské Biskupice, Dúbravka, pričom v Dúbravke ide len o Smer-SD a SNS), takisto traja kandidáti (v Petržalke, Ružinove a Podunajských Biskupiciach) sú nominantmi z Teamu Vallo, ktorého podporujú mimoparlamentné strany Progresívne Slovensko a Spolu-občianska demokracia. Troch kandidátov nominovala aj Národná koalícia (Petržalka, Staré Mesto, Vrakuňa).

Dvoch kandidátov nominovala Kotlebova ĽSNS (Petržalka, Ružinov) a Strana moderného Slovenska–SMS (Staré Mesto, Nové Mesto). Po jednom kandidátovi nominovali Starostovia a nezávislí kandidáti (Staré Mesto), Nezávislosť a jednota-NAJ (Jarovce), KDH (Ružinov), Nezávislé fórum (Lamač), Strana národnej jednoty–strana vlastencov (Lamač), Slovenská konzervatívna strana (Ružinov), lokálna strana Mladá Petržalka (Petržalka ) a zoskupenie OĽaNO, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska (Petržalka).

Z pôvodne zaregistrovaných uchádzačov sa kandidatúry vzdala len Dana Kleinert, ktorá v Starom Meste kandidovala za Team Vallo s podporou PS a Spolu-občianska demokracia a tiež Miroslav Kadnár, ktorý kandidoval v Karlovej Vsi ako nezávislý.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM