Rôzne

FOTO + VIDEO: Vynovená Spilka ponúkne svoje veľkorysé priestory kanceláriám aj reštaurácii

Jediný zachovaný symbol pivovaru Stein čaká už onedlho nové využitie. Na svoje si prídu aj milovníci zlatistého moku.

Zdroj: Dnes24.sk

Kvasiareň Spilka, ktorú začali stavať v roku 1944, je jediným zachovaným objektom z pôvodného bratislavského pivovaru Stein. Budova je národnou kultúrnou pamiatkou. V rámci projektu Nový Stein v nej po rekonštrukcii nájdu svoje miesto veľkoryso riešené kancelárie aj reštaurácia známeho pivovaru.

Veľkorysé priestory

Spilku už onedlho čaká nová etapa jej existencie. Aktuálne má vydané kolaudačné rozhodnutie a do jej unikátnych priestorov sa už onedlho nasťahujú prví nájomníci. Päť nadzemných podlaží, v ktorých boli kedysi umiestnené obrovské kade s kvasom, sa zmenia na variabilný priestor, ktorý ponúkne nájomníkom rôzne variácie pri zariaďovaní kancelárií.

Z pôvodnej Spilky sa pod dozorom pamiatkárov zachovali mohutné stĺpy (aj kachličky na nich) a priestory na 1. podlaží, v ktorých boli umiestnené kade s desiatkami hektolitrov kvasu.

Nájomníci budú môcť využívať veľkorysé priestory so svetlou výškou podlaží až do 13,5 metra. K administratívnym nájomným priestorom pod obchodným názvom Spilka Offices vzniknú vďaka zachovanej pôvodnej konštrukcii netradičné kancelárie, o ktoré prejavili záujem už prví nájomníci.

O komfort sa postarajú aj vzdušné priestory, prirodzené vetranie, či 59 parkovacích miest. Najvyššie podlažie ponúka okrem exkluzívnych priestorov pod kupolou terasu s výhľadom na mesto a s rozlohou 120 metrov štvorcových .

Pôvodný povrch a farebnosť

„Pri stvárnení vonkajšieho výrazu budovy sme vychádzali zo snahy o návrat k pôvodným povrchom a farebnosti. Zachované je aj charakteristické členenie fasády so štvorcovými oknami, nové presklené otvory na prízemí symbolizujú transformáciu územia z uzavretého priemyselného areálu na otvorený polyfunkčný blok s dôrazom na prepojenie s mestskými priestormi,“ priblížil zámer Ivan Masár za autorov rekonštrukcie z architektonickej kancelárie Bouda a Masár.

Investičnej spoločnosti MiddleCap projektom Spilka Offices pribúda do portfólia ďalšie netradičné spojenie kultúrneho dedičstva, remeselnej precíznosti s administratívnym využitím. Historickú budovu Obchodnej a priemyselnej komory na Gorkého 4, dnes známu ako Gorkeho4 Offices, zrekonštruovala spoločnosť koncom minulého roka.

Pivári si prídu na svoje

Prízemné podlažie objektu privíta prvých zákazníkov už koncom prvého kvartálu budúceho roka. Zlatistý mok tu bude čapovať reštaurácia pivovaru Svijany. Okrem pivného zážitku svojim zákazníkom ponúkne aj výnimočnú kuchyňu a rozľahlú terasu.

Svijany, ako jeden z mála českých pivovarov, kvasia pivo tradične v otvorených kadiach na spilke a zásadne ho nepasterizujú.

Interiér pivovaru by mal brať do úvahy historický ráz budovy a podmienky pamiatkového úradu. Dizajn pivárne by mal nadviazať na pôvodný účel budovy, v ktorej boli pivné kvasné kade a z veľkej časti biely keramický obklad.

Zrekonštruovaná Spilka
20
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM