Rôzne

Aké pivo vám načapujú v obnovenej Spilke projektu Stein? Slovenský zlatistý mok to nebude!

Dizajn pivárne by mal nadviazať na pôvodný účel budovy, v ktorej boli pivné kvasné kade a prevažoval biely keramický obklad.

Ilustračný obrázok k článku Aké pivo vám načapujú v obnovenej Spilke projektu Stein? Slovenský zlatistý mok to nebude!
13
Galéria

Hoci je stavba objektov projektu Stein 2 už takmer dokončená a bývalá kvasiareň zrekonštruovaná, doteraz sa nevedelo, aké pivo potečie z píp reštaurácie, ktorá v Spilke zaujme svoje miesto.

V Spilke potečú Svijany

Od začiatku výstavby projektu Stein 2 bolo jasné, že v bývalej kvasiarni, tzv. Spilke, ktorá je pamiatkovo chránená, bude miesto pre kancelárie a aj pivný bar. Až nedávno však český pivovar Svijany oznámil svetu, že práve on sa chystá zaujať pozíciu neďaleko Račianskeho a Trnavského mýta – v pivárni v Spilke. Ako prvý o tom informoval portál opive.sk.

Obľúbený zlatistý mok však priamo v Spilke variť nebudú. „Pivo sa bude dovážať z Čiech, v pivnici bude nainštalovaná tanková technológia. V hlavnom výčape bude k dispozícii 12 kohútov pre čapovanie rôznych druhov pív a pivných mixov,“ prezradil portálu oPive.sk Alexander Prošek, konateľ spoločnosti Svijany Slovakia.

Podľa informácií zo svijanského pivovaru návrh interiéru by mal brať do úvahy historický ráz budovy a podmienky pamiatkového úradu. Dizajn pivárne by mal nadviazať na pôvodný účel budovy, v ktorej boli pivné kvasné kade a z veľkej časti biely keramický obklad.

Spilka

Kvasiareň, postavená v roku 1944 – Spilka, je jediným zachovaným objektom z pôvodného bratislavského pivovaru Stein. Budova je národnou kultúrnou pamiatkou.

Pamiatkari pôvodne navrhovali chrániť štyri objekty. Okrem Spilky aj ležiacke pivnice z roku 1896, strojovňu s vodnou vežou z roku 1929 a varňu so silom z roku 1943. Investori však začlenili do zámeru výstavby iba kvasiareň. Odôvodňovali to havarijným stavom roky chátrajúceho areálu.

Pivo
13
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM