KAW Rôzne

Krajšie námestia aj upravené parky. Čo všetko čaká Bratislavu v roku 2020? (I.)

Mesto začalo počas minulého roka s realizáciou viacerých projektov. V roku 2020 sa ich zmena zavŕši a pribudnú nové.

Ilustračný obrázok k článku Krajšie námestia aj upravené parky. Čo všetko čaká Bratislavu v roku 2020? (I.)
15
Galéria

Krajšie Námestie SNP a Kamenné námestie

Po menších „rýchlych“ zmenách aj v novom roku pokračuje komplexná premena priestoru Námestia SNP a Kamenného námestia spolu s Klobučníckou a Treskoňovou ulicou.

Úpravu priestoru riadi Metropolitný inštitút Bratislavy. V rámci projektu „Živé námestie“ zozbierali dáta a spracovali analýzy, ktoré sa týkajú Námestia SNP a Kamenného námestia. V súčasnosti je vyhlásená verejná architektonická súťaž, z ktorej má vzísť dlhodobá stratégia rozvoja tejto lokality mesta. „Zámerom je, aby budúcu podobu námestia pomohli vytvoriť čo najlepší architekti a aby bola tým najlepším, čo je dnes možné,“ vysvetlil primátor Matúš Vallo.

Promenáda na Železnej studničke

Prechádzka na Železnej studničke by mala byť príjemnejšia. Mesto vyhlásilo architektonickú súťaž na predĺženie promenády. Tá by mala v budúcnosti viesť od bývalých Ferdinandových kúpeľov (rázcestie smer Kačín a Snežienka), okolo dvojice rybníkov až po Snežienku.

Architekti majú tiež vymyslieť projekt, ktorý upraví okolia rybníkov tak, aby vznikla možnosť prístupu k vodnej hladine alebo možnosť pobytu nad ňou pomocou oddychovo-rekreačných prvkov.

„Očakáva sa návrh drobnej architektúry, ktorá sprístupní vodnú hladinu formou lávok, chodníkov, pontónov, pobytových schodísk a podobne. Súťažiaci majú navrhnúť aj riešenia pre existujúce prvky – zastávky MHD, prístrešok pri prameni či objekty pri rybníkoch,“ spresnil hovorca Bratislavy Peter Bubla. Verejná prezentácia víťazného návrhu je plánovaná na apríl 2020.

Revitalizácia Sadu Janka Kráľa

Revitalizácia Sadu Janka Kráľa za 1,5 milióna eur, ale aj bezbariérové prístupy a osvetlenie pozdĺž Chorvátskeho ramena – to sú aktivity, ktoré na území Petržalky zafinancuje hlavné mesto. Ide o finančnú kompenzáciu vo výške 1,93 milióna eur za rozdiely, ktoré vznikajú pri prerozdeľovaní podielových daní. Petržalka je jednou z piatich mestských častí, ktorých sa kompenzácia v sumárnej výške 4,78 milióna eur týka.

Obnova bude musieť podľa magistrátu začať predovšetkým riešením drevín, ktoré sú momentálne vo veľmi zlom stave a následnou náhradnou výsadbou drevín. „Celková revitalizácia má pozostávať aj z obnovy mobiliáru parku, ktorý je už dnes tiež vo veľmi zlom stave. Technicky je súčasťou parku aj plocha na nábreží, ktorú by sme tiež radi upravili do podoby, ktorá by priestor viac primkla k samotnému parku,“ spresnil hovorca magistrátu Peter Bubla.

Prívetivé Komenského námestie

Menšie zmeny na Komenského námestí za historickou budovou SND sme postrehli už v lete. Nasledovať by mala komplexnejšia úprava priestoru. Na bývalom parkovisku pribudli počas teplých dní kvetináče, sedenie aj mobilná kaviareň. Nechýbal ani program pre verejnosť.

Mesto počas leta zbieralo od ľudí dáta, ktoré sú zapracované do podmienok architektonickej súťaže. "Na základe víťazného návrhu bude verejné obstarávanie a realizácia toho, čo by tu malo byť nastálo,“ vysvetlil primátor Matúš Vallo.

Projekty v Bratislave 2020
15
Galéria

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM