Samospráva

FOTO: Projekt Živé námestie pokračuje revitalizáciou Treskoňovej ulice

Na území ožil priestor vďaka umeleckým inštaláciám Kunsthalle, preorganizovaná je statická doprava.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Projekt Živé námestie pokračuje revitalizáciou Treskoňovej ulice
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

V Bratislave revitalizujú Treskoňovu ulicu, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti Námestia SNP a Domu umenia – Kunsthalle Bratislava. Na území ožil priestor vďaka umeleckým inštaláciám Kunsthalle, preorganizovaná je statická doprava.

Funkčný mestský priestor

Pre zvýšenie bezpečnosti bude doplnené osvetlenie a pribudne aj mobilné sedenie. Opatrenia vychádzajú z projektu Živé námestie, ktorého cieľom je nenáročnými zmenami na Námestí SNP a Kamennom námestí vytvoriť funkčný a prístupný mestský priestor.

Na Treskoňovej došlo aj k preorganizovaniu statickej dopravy. „V zadnej časti ulice sme vytvorili parkovacie miesta pre sanitku a návštevníkov nemocnice Milosrdní bratia. Zároveň sa v území podarilo zrealizovať viacero menších zmien – pomohli sme s opravou fasády a úseku chodníka nemocnice, odstránili sme predajné stánky, ktoré v mieste vytvárali bariéru,“ informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová spresnila, že Treskoňova ulica je v správe mestskej časti a po rokovaniach s nemocnicou a Kunsthalle sa našlo kompromisné riešenie.

„Časť ulice bude využívaná ako kultúrny verejný priestor, zohľadnili sa potreby obyvateľov a nemocnice, pre ktorej potreby tam budú vyhradené parkovacie miesta. Investície do verejného priestoru sú pre rozvoj mesta veľmi dôležité, a preto verím, že projekt Živé námestie bude úspešne realizovaný do plánovanej podoby,“ povedala starostka.

Výkričník na ulici

Kunsthalle Bratislava víta premeny okolitého verejného priestoru v jeho tesnom susedstve. Plánuje tam realizovať vysunuté výstavné aktivity pod značkou „Kunsthalle EXT“. „Pilotným dielom, ktoré uvedie novú dramaturgiu vysunutého výstavného priestoru Kunsthalle Bratislava, bude "signálny“ objekt Rudolfa Sikoru – Výkričník. V budúcom roku plánuje galéria aj naďalej prepájať plochu na Treskoňovej ulici s vlastným výstavným programom, ale aj širšie koncipovanou témou umenia vo verejnom priestore, ktorú dlhodobo reflektuje," povedal poverená riaditeľka Kunsthalle Bratislava Nina Vrbanová.

Ku komplexnejšej rekonštrukcii priestoru dôjde v priebehu budúceho roka. Opatrenia vychádzajú z projektu Živé námestie, ktorého cieľom je nenáročnými zmenami na Námestí SNP a Kamennom námestí vytvoriť funkčný a prístupný mestský priestor. Mesto plánuje vyhlásiť ešte tento rok architektonickú súťaž o budúcej podobe Kamenného námestia a Námestia SNP.

Živé námestie - Treskoňova ulica
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM