Aktualizované Správy Samospráva

Nové ohnisko nákazy v Bratislave: Karanténne mestečko bude čoskoro plné, musí pomôcť štát

Hlavné mesto oslovuje potenciálnych dobrovoľníkov z radov zdravotníkov, potrebovať bude aj pomocný personál, keďže starostlivosť o ľudí bez domova treba zabezpečovať 24 hodín denne.

Ilustračný obrázok k článku Nové ohnisko nákazy v Bratislave: Karanténne mestečko bude čoskoro plné, musí pomôcť štát
Zdroj: TASR/Dano Veselský

V Bratislave identifikovali nové ohnisko nákazy novým koronavírusom. Pri pravidelných testovaniach ľudí bez domova na ochorenie COVID-19 sa ukázalo, že vírus sa v tejto komunite začal nebezpečne šíriť. Informoval o tom primátor Bratislavy Matúš Vallo.

V karanténe je 70 ľudí

Kapacitu karanténneho mestečka pre ľudí bez domova, ktoré hlavné mesto zriadilo na Hradskej ulici vo Vrakuni, museli v posledných troch dňoch už druhýkrát zvyšovať na celkový počet 100 ľudí. Magistrát očakáva, že v najbližších dňoch sa aj táto kapacita naplní.

„Organizácia Depaul Slovensko s našou podporou v pondelok (18. 1.) spustila karanténnu zónu vo svojej vlastnej nocľahárni, ale aj v tomto prípade sa ich celková kapacita 44 lôžok rýchlo zapĺňa. Momentálne je v karanténe na Hradskej viac ako 70 ľudí. Ďalších nových infikovaných z radov ľudí bez domova, ktorých očakávame po ich najbližšom pretestovaní, už dokážeme umiestňovať len v krízovom režime, pretože nám chýba personál aj lôžka,“ upozornil na sociálnej sieti bratislavský primátor.

Potrebujú personál aj zdravotníkov

Hlavné mesto oslovuje potenciálnych dobrovoľníkov z radov zdravotníkov, potrebovať bude aj pomocný personál, keďže starostlivosť o týchto ľudí treba zabezpečovať 24 hodín denne. „Budeme však potrebovať pomoc štátu pri umiestňovaní nových infikovaných, napríklad v niektorých z karanténnych objektov, ktoré sa používali počas prvej vlny pandémie, aby sme tento vznikajúci problém nepodcenili a urobili všetko potrebné aj z medicínskeho a hygienického hľadiska,“ poznamenal Vallo.

Mal by pomôcť štát

Upozorňuje, že ľudia bez domova sú zraniteľnou skupinou, ale zároveň sú aj potenciálnym rizikom prenosu nákazy medzi ostatných ľudí. Mesto Bratislava všetky ľudské aj materiálne kapacity momentálne venuje príprave víkendového skríningového testovania ľudí na ochorenie COVID-19 a tiež zabezpečeniu nových mobilných odberových miest, ktoré by mali zásadne a trvalo zvýšiť kapacitu testovania v hlavnom meste.

„Pokiaľ bude problém v podobe nového ohniska nákazy medzi ľuďmi bez domova aj naďalej eskalovať, dokážeme ho riešiť už len v súčinnosti so štátom,“ skonštatoval primátor.

Aktualizované 21. januára, 17.50 hod.: Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) uviedlo, že intenzívne komunikuje s hlavným mestom, ktoré rezort požiadalo o spoluprácu a súčinnosť pri riešení vážnej epidemickej situácie v komunite ľudí bez domova. „Už v minulom roku sme mestu poskytli na zabezpečenie ubytovania pre ľudí bez domova vybudovaním karanténnych miest dotáciu na podporu rozvoja humanitárnej pomoci. Takúto dotáciu sme im pripravení poskytnúť aj v tomto roku na rozšírenie kapacity karanténnych miest,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Veronika Pazičová.

Oslovená bola aj Implementačná agentúra MPSVR so žiadosťou o výpomoc s personálnymi kapacitami v rámci národného projektu Budovanie odborných kapacít na komunitnej úrovni a národného projektu Terénna sociálna práca II. „Magistrát zároveň požiadal o zabezpečenie štyroch dobrovoľníkov z radov študentov v zmysle memoranda o spolupráci medzi MPSVR a Asociáciou vzdelávateľov,“ uviedla Pazičová s tým, že ministerstvo zaslalo túto požiadavku jednotlivým vysokým školám, ktoré už overujú možnosť pomoci.

Ilustračné foto

Mohlo by vás zaujímať

📣👩‍⚕️ Hľadáme dobrovoľníčky a dobrovoľníkov na pomoc v karanténnom mestečku! Naša Sekcia sociálnych vecí prevádzkuje...

Posted by Bratislava - hlavné mesto SR on Wednesday, January 20, 2021
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM