Rôzne

Nové Mesto obnovuje park na Ľudovom námestí

V rámci rekonštrukcie pribudnú nové lavičky a osvetlenie, ktorého cieľom je zníženie svetelného smogu v tejto lokalite, ako aj nová zeleň.

Ilustračný obrázok k článku Nové Mesto obnovuje park na Ľudovom námestí
Zdroj: Bratislava - Nové Mesto

V Novom Meste pribudne čoskoro obnovený verejný park, a to na Ľudovom námestí. Mestská časť v uplynulých dňoch začala s jeho rekonštrukciou za 230 000 eur.

Obnova parku

Samotným prácam predchádzali viaceré verejné diskusie s občanmi, ktorí sa prikláňali ku konzervatívnej obnove parku, nie výrazným zmenám. „Je to šiesty park, ktorý v Novom Meste obnovíme, alebo vytvoríme za posledných osem rokov,“ priblížil novomestský starosta Rudolf Kusý.

V rámci rekonštrukcie pribudnú nové lavičky a osvetlenie, ktorého cieľom je zníženie svetelného smogu v tejto lokalite. Zároveň bude ošetrených takmer 50 jestvujúcich stromov a pribudne ďalších viac ako 40, pričom sadiť sa majú najmä dlhoveké, odolné dreviny. Navrhnuté sú aj nové kvetinové záhony s vyše 450 rastlinami, ktoré tvoria najmä trvalky a ruže.

Vodozádržné opatrenia

Podobne ako pri vybudovaní nových parkov Gaštanica na Kolibe a Jama na mieste bývalého cyklistického štadióna sú súčasťou revitalizácie parku na Ľudovom námestí vodozádržné opatrenia. Tie majú slúžiť na podporu zachytávania dažďových i závlahových vôd k drevinám. Dažďová voda zo strechy kontajnerového stojiska na kraji parku bude odvedená do vsakovacej jamy a strecha stojiska bude mať zelenú vegetačnú stenu.

Chodníky a spevnené plochy budú tvorené čiastočne priepustnou prírodnou a betónovou dlažbou so škárovaním z prírodného piesku. Pri rekonštrukcii fontány počíta mestská časť s tým, že bude zavlažovaná vodou z vlastnej studne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM