Rôzne

Noc vonku 2019: Vyskúšajte si, ako sa v zime spí na ulici

Dobrovoľnícka akcia upozorňuje na problémy s bývaním. Nemajú ich iba bezdomovci.

Ilustračný obrázok k článku Noc vonku 2019: Vyskúšajte si, ako sa v zime spí na ulici
27
Galéria
Zdroj: TASR

Dobrovoľníci si cez víkend znovu otestujú, ako sa ľuďom bez domova a strechy nad hlavou žije a spí počas zimného obdobia. Odvážlivci, ktorí si takýto údel chcú vyskúšať, budú preto spať na námestí na kartónoch.

V sobotu (7.12.) sa Bratislava pridá k podujatiu “Celosvetová Noc vonku” (The World’s Sleep out). Po večernej diskusii v A4– priestor súčasnej kultúry sa o 22:00 hod. účastníci presunú na Námestie Slobody, kde spoločne strávia noc pod holým nebom.

Rozprávku na dobrú noc prečíta Henrieta Mičkovicová a Daniel Pastirčák. Súčasťou programu na námestí bude tiež Živá knižnica s ľuďmi bez domova. Podujatie Noc vonku sa v Bratislave koná po šiestykrát,

Neriešený problém

Prespaním na námestí pod holým nebom upozornia na dlhodobo neriešený problém. Bezdomovectvo okrem mnohých iných príčin spôsobuje aj nedostatok cenovo dostupného bývania, sociálnych služieb a nedostupnosť zdravotnej starostlivosti.

V Bratislave žije podľa odhadov mimovládok asi 4500 ľudí bez domova.

“O mnohých z nich sa staráme priamo v uliciach aj v dennom centre Domec. Tam sa môžu najesť, osprchovať a nechať sa ošetriť,” vysvetľuje prácu občianskeho združenia Vagus jeho riaditeľka Alexandra Kárová.

Na bývanie nemá každý

“Terénni sociálni pracovníci navštevujú ľudí bez domova tam, kde prespávajú. Náš Integračný program má ľuďom bez domova pomôcť nájsť si prácu a bývanie, aby sa mohli opäť začleniť do spoločnosti,” dodala Kárová.

“Bezdomovectvo sa nás týka a je bližšie ku komukoľvek z nás, než by sme si predstavovali. Bývanie sa pre mnohých stalo celoživotným bremenom, drahou či nedosiahnuteľnou komoditou. Neexistuje alternatíva cenovo dostupných nájomných bytov,” vysvetľuje Nina Beňová z Proti prúdu, ktoré vydáva časopis Nota bene.

Už teraz žije na Slovensku podľa nej mnoho príliš starých, príliš chorých, príliš mladých alebo príliš málo zarábajúcich na to, aby si zaplatili drahé komerčné bývanie.

Podpora od magistrátu

“Najhoršie sú na tom najzraniteľnejší, tí, ktorí už z bývania vypadli. Situácia je alarmujúca. Bez šance na cenovo dostupné, bezpečné bývanie je často jediným východiskom z bezdomovectva len smrť. Ľudia bez domova sa priemerne dožívajú iba 49 rokov. Je najvyšší čas žiadať od politikov, aby sa dostupné bývanie a ukončovanie bezdomovectva stalo prioritou,” dodáva Beňová .

Organizátormi Noci vonku 2019 sú občianske združenia Vagus, Depaul Slovensko a Proti Prúdu, s podporou občianskych združení PRIMA, Divadlo bez domova, ODYSEUS, Kresťania v meste, Domov sv. Jána z Boha, Komunita Sant' Egidio a Equita. Podujatie podporil aj magistrát pod záštitou primátora Matúša Valla.

Ľudia bez domova v Bratislave
7
Galéria
Zdroj: TASR

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM