Nina Táborská Rôzne

Noc vonku: Pýtate sa, čo sa zmení spánkom na ulici? Nie všetko sa dá opísať, treba to zažiť

Štyritisíc ľudí bez strechy nad hlavou nie je málo. Gestom, akým je spánok na ulici pod holým nebom, dnes v noci pred bránami Starej tržnice ľudia vyjadrili podporu tým, ktorí prišli o svoje domovy a vyskúšali si na vlastnej koži, aké to je stráviť noc vonku počas mrazivej novembrovej noci.

Ilustračný obrázok k článku Noc vonku: Pýtate sa, čo sa zmení spánkom na ulici? Nie všetko sa dá opísať, treba to zažiť
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Noc Vonku predstavuje medzinárodnú aktivitu. Tento rok sa v rovnaký večer konala v Bratislave a súčasne aj v 14 českých mestách. „Myšlienka tejto akcie ma oslovila v tom, že považujem za dôležité, aby sme si všímali koho máme okolo seba. V behu každodenného života si to neuvedomujeme. Akcia ako je táto, môže veľa ľudí zobudiť, aby sa pozreli okolo seba a zistili, či sa v ich okolí nenechádza človek, ktorý potrebuje pomoc,“ povedala nám ombudsmanka Jana Dubovcová.

Už od ôsmej večer sa v kaviarni Dobre&Dobré zbiehali ako ľudia bez domova tak aj prevažne mladí, vyzbrojení spacákmi, karimatkami a v oteplovačkách. Vstupenkou na Noc Vonku boli trvanlivé potraviny v hodnote 5 eur, prípadne spacák, deka alebo prikrývka. Všetko sa začalo zbierať po ôsmej hodine, počas tejto zimy budú veci rozdané tým, ktorí to potrebujú.

Zmena nepríde hneď

Veľa ľudí sa pýta, čo sa spánkom na ulici zmení. Zmena nikdy nepríde hneď. Noc vonku má kompetentným ukázať, že ľuďom záleži na tom, aby sa závažný problém bezdomovectva začal riešiť.

„Dnešná akcia má dve roviny. Jedna je, čo prežijeme my, keď tu strávime noc. Mali sme tu teraz päť hodín diskusie, ktoré boli prínosné ale stále je to miliónkrát menej, ako že to niekto osobne zažije na vlastnej koži. Človek spí v otvorenom prostredí, bez štyroch stien, bez tepla a s tým, že nikto nevie kto k nemu príde a čo od neho bude chcieť. Pudy človek neoklame. My sme zvyknutí, že spíme v bezpečí. Ten zážitok je ťažký,“ prezradil nám predtým ako sa uložil na chladnej zemi na spánok Sergej Kára z OZ Vagus, ktoré akciu zorganizovalo.

„Potom je tu druhá rovina, že ľudia sú ochotní vo štvrtok večer v chladnom novembri vyspať sa kvôli niekomu cudziemu vonku na ulici. A to je veľmi silné gesto. Aj voči politikom, aby sa niečo začalo konečne meniť,“ dodal Kára.

Na ľuďoch bez domova záleží

Existujú ľudia, ktorí sú ochotní toto všetko urobiť, pretože im záleží na ľuďoch bez domova. Tých sme stretli pred Starou tržnicou. Potom sú ďalší, ktorí možno nedokážu urobiť toto, z rôznych dôvodov, ale boli napríklad na diskusiách, záleží im na tejto sociálnej skupine a sú ochotní hovoriť.

Krátko pred pol nocou sa búral múr predsudkov. Múr, ktorý predstavoval predsudky verejnosti voči ľuďom bez domova. Postavený bol z kartonových krabíc, z ktorých si každý kto sa chystal na spánok pred Starou Tržnicou mohol spraviť svoju vlastnú „posteľ“. V tom čase bolo vonku 5 stupňov Celzia, no aj napriek tomu si na chladnej zemi ustlalo vyše 50 ľudí.

Zima je veľakrát najmenší problém

Ľudí na ulici netrápi len zima. Tí, ktorí takto nocujú, predovšetkým nemajú žiadnu ochranu. Veľakrát nechýba teplé oblečenie ani pár drobných, chýba ochrana. Títo ľudia majú všetok svoj majetok zbalený v igelitkách, nič viac nemajú.

Tí, ktorí sú už na takúto noc zvyknutí a vonku prespávajú niekoľko rokov to vnímajú časom inak. „Veď to je najkrajšia posteľ, keď nad hlavou svietia hviezdy,“ prezradil nám Josef, ktorý predáva v uliciach Bratislavy Notabene.

Budíček bol už o šiestej ráno. S kávou a teplým čajom. Dlhšie sa spať podľa Káru ani nedá. Jednak človek strávi chladnú noc na tvrdej zemi, na druhej strane o tomto čase už začína ožívať mesto.

Možnosť pochopiť

Ľudia ráno odchádzali s tým pocitom, že im to dalo veľa. Dalo im to možnosť pochopiť, aké to je nemať nič. Domov berieme automaticky.

„Bolo to zvláštne, každú chvíľu som sa budila a cítila som sa celkom neisto, urobila by som to ale znova. Inak by som nikdy nepochopila, aké to je v skutočnosti. Nemať vlastnú izbu, tú strechu nad hlavou,“ prezradila nám ráno mladá študentka, ktorá prišla na túto akciu s ďalšími kamarátmi, ktorí sa Noci vonku zúčastnili aj minulý rok.

Nám to ukázalo, že ľudia v Bratislave majú chuť za niečo bojovať a že ich nie je málo. Mali sme tiež možnosť vidieť oddanosť a trpezlivosť ľudí, ktorí pracujú s bezdomovcami a sú ochotní pomôcť im v ťažkých chvíľach. Bez predsudkov.

Noc vonku: Mesiac bez domova
16
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM