ESL Správy Samospráva

Nikto nezostane hladný: Už aj vo Vrakuni otvorili sociálnu výdajňu na pomoc ľuďom v núdzi

Ľudia v ťažkej životnej situácii dostanú v sociálnej výdajni základné potreby pre život bezplatne.

Ilustračný obrázok k článku Nikto nezostane hladný: Už aj vo Vrakuni otvorili sociálnu výdajňu na pomoc ľuďom v núdzi
5
Galéria

Sociálne výdajne majú viaceré mestské časti Bratislavy. Ich cieľom je formou doplnkovej sociálnej služby pomôcť občanom mestskej časti, ktorí sa nachádzajú v ťažkej sociálnej situácii.

Ekologické

Nápad zriadiť vo Vrakuni sociálnu výdajňu vznikol už pred dvoma rokmi. Prišla s ním miestna poslankyňa Soňa Svoreňová.

„Všimla som si, že takéto výdajne fungujú aj Starom Meste a Novom Meste. Bola som sa do nich pozrieť, aby som sa inšpirovala,“ vraví Soňa Svoreňová. Dodáva, že takýto projekt je pre Vrakuňu veľmi potrebný. „Vo Vrakuni žije dosť ľud, ktorí sú v sociálnej núdzi, či už seniori alebo mladé rodiny. Práve im sme chceli pomôcť.“

Miestna a mestská poslankyňa Soňa Svoreňová je známa aj svojim ekologickým zmýšľaním a tak ju na projekte zaujal aj jeho ekologický rozmer. Prevádzky totiž zbytočne nevyhadzujú potraviny, ale posunú ich do výdajne, čím sa zabraňuje plytvaniu.

V januári tohto roka napokon vrakunské zastupiteľstvo zámer schválilo a výdajňa začala fungovať teraz v septembri. Záujemcovia ju nájdu na Toplianskej ulici. V sortimente sú zatiaľ najmä trvanlivé potraviny.

Pomoc

Tento druh pomoci sa podľa poslankyne nedá zneužiť. Bezplatne „nakúpiť“ v predajni si môžu len ľudia, ktorí spĺňajú kritériá odsúhlasené mestskou časťou.

„V prvom rade musia byť obyvateľmi mestskej časti. Ak sú v zlej finančnej situácii, je potrebné obrátiť sa na oddelenie sociálnych vecí na miestnom úrade. To žiadosť posúdi podľa pravidiel schválených miestnym zastupiteľstvom a vydá takémuto človeku kartu, na ktorú si potom vo výdajni "nakúpi“," vysvetľuje Soňa Svoreňová.

Sociálna výdajňa vo Vrakuni ja k dispozícii zatiaľ dva dni v týždni. V utorok od 14.00 do 16.00 a vo štvrtok od 9.00 do 11.00.

Sú dni, keď si človek rozmýšľa, či má vobec zmysel investovať čas do komunálnej politiky, a potom sú dni ako dnešok. 😊...

Posted by Soňa Svoreňová za Vrakuňu on Tuesday, September 8, 2020
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM