Eva Sládková Rôzne Správy

Cudzinecká polícia v Bratislave je terčom kritiky. Takto k nám zahraničných vedcov neprilákame

Našu redakciu upozornili viacerí čitatelia, že to, čo zažívajú cudzinci pri legalizácii svojho pobytu u nás, hraničí so šikanou.

Ilustračný obrázok k článku Cudzinecká polícia v Bratislave je terčom kritiky. Takto k nám zahraničných vedcov neprilákame
6
Galéria
Zdroj: Rastislav Tešovič archív

Dlhé rady, niekoľkohodinové státie a aj tak nemajú istotu, že vybavia, čo potrebujú. Cudzinecká polícia v Bratislave je dlhé roky terčom kritiky. Cudzinci si dokonca na facebooku vymieňajú skúsenosti, na ktoré Slovensko rozhodne nemá byť prečo hrdé. Mestský poslanec Rastislav Tešovič to celé absolvoval spolu so svojim priateľom cudzincom.

Nedôstojné

„Problémom sú roky kritizované nedôstojné podmienky, v akých cudzinecká polícia v Bratislave pracuje s ľuďmi zo zahraničia. Pred svojimi zahraničnými známymi sa za naše štátne úrady často musím hanbiť,“ vraví s trpkosťou v hlase Rastislav Tešovič. Ako však dodáva, nie je to o samotných policajtoch.

„Policajti na cudzineckej polícii boli maximálne slušní a profesionálni. Oni za tieto podmienky nemôžu a zaiste ich netešia. Systém však už roky nevedia vyriešiť ich nadriadení. Skúšajú novú budovu, nefunkčný rezervačný systém, ale zlepšenie nevidieť. Možno preto, že cudzinci nie sú voličmi. A tak trochu ich vnímame cez prizmu nenávidenej migrácie,“ dodáva mestský poslanec.

Vedci aj robotníci

V radoch vedľa seba stoja vzdelaní aj menej vzdelaní ľudí, Američania, Európania aj obyvatelia Ázie.

„Vedci z USA, učitelia z Kanady, robotníci zo Srbska, či programátori z Indie. V 12-hodinovom rade pred budovou bratislavskej cudzineckej polície sú si všetci rovní,“ opísal, čo videl a zažil Rastislav Tešovič s tým, že spolu s kamarátom stál pred budovou už o 5.00 hod., no na rad sa v ten deň nedostali.

Podobne sa do radu postavili ešte trikrát, kým sa im podarilo vybaviť papiere. Pritom jeho kamarát žije na Slovensku už roky, odvádza tu dane a má tu priateľku, s ktorou chce založiť rodinu.

Stránkové hodiny

Stránkové hodiny na bratislavskej cudzineckej polícii sú obmedzené, no teraz, od začiatku septembra, ich polícia rozšírila pre tých cudzincov, ktorí sa objednajú online.

„Oddelenie cudzineckej polície má k dispozícii 4 vybavovacie boxy s možnosťou rezervácie, čo znamená, že každých 15 minút v rámci jednej hodiny je možnosť rezervácie pre 4 osoby. Bohužiaľ reálny stav je taký, že rezervačný systém je síce na mesiac dopredu obsadený, avšak 1/3 rezervácii je urobená fiktívne a cudzinci sa nedostavia. Denne sa od cudzincov dozvedáme, že síce majú rezerváciu, ale nechcú čakať na Slovensku ďalšie 2 až 3 týždne do dňa rezervácie a preto sa prídu postaviť do radu a sú tak vybavení skôr. Týmto sa však zbytočne zahlcuje rezervačný systém,“ tvrdí hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Ako dodáva, v posledných rokoch v oblasti migrácie vznikla dramatická situácia a služba hraničnej a cudzineckej polície dlhodobo odoláva veľkému nárastu cudzincov. Pritom policajtov na túto prácu nepribudlo. „Napriek tejto skutočnosti úrad Prezídia postupne optimalizuje kapacity stránkových priestorov a materiálneho vybavenia pracovísk oddelení cudzineckej polície Policajného zboru tak, aby bola zabezpečená obojstranná spokojnosť,“ dodáva Denisa Bárdyová. Stránkové hodiny nie sú fixne stanovené, polícia týždenne vyhodnocuje ich zaťaženosť a ak treba, rozširuje ich. Teraz v septembri, keď je nápor citeľnejší, sú teda cudzincom k dispozícii častejšie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM