Rôzne

Nepodceňte kašeľ vášho zvieratka. Starší a oslabení jedinci môžu dokonca uhynúť

Jeseň je tu. Dni sú kratšie a noci chladnejšie. Pri vonkajších teplotách pod 10°C je rozdiel pri prechode z bytu aj viac ako 15°C. Myslite na zdravie svojho miláčika.

Ilustračný obrázok k článku Nepodceňte kašeľ vášho zvieratka. Starší a oslabení jedinci môžu dokonca uhynúť
5
Galéria
Zdroj: pixabay

Každá rodina, ktorej súčasťou sa stalo nejaké zvieratko, naň nedá dopustiť. Bezhranične ich milujeme, tešíme sa z ich prítomnosti a keď ich niečo trápi, strachuje sa celý dom.

Zdravie je veľmi dôležité, ako u ľudí, tak u zvieratiek. Spozorovať, že niečo nie je v poriadku, býva pri zvieratkách často ťažšie ako u ľudí. Treba byť preto veľmi všímavý a príznaky možnej choroby riešiť okamžite.

Pozor na kašeľ!

Jeseň je tu. Dni sú kratšie a noci chladnejšie. Prvé chladné rána nás prinútili vytiahnuť zo šatníkov teplé svetre a jesenné bundy. Po uliciach sa už prechádzajú v rozkošných bundičkách a svetríkoch aj psíkovia. Zdá sa vám to priskoro? Väčšina psov však už nežije vonku, a preto už pri vonkajších teplotách pod 10°C je rozdiel pri prechode z bytu aj viac ako 15°C.

S jeseňou prichádza pre psíkov veľmi nebezpečné obdobie, kedy sú vystavení respiračným ochoreniam, akým je napríklad kotercový kašeľ (infekčná laryngotrache­itída). Je to veľmi nepríjemné respiračné ochorenie, pri neliečení ktorého môžu starší a oslabení jedinci dokonca uhynúť.

„Spôsobuje ho vírus parainfluenzy, ku ktorému sa zvyčajne pridružujú baktérie Bordetella bronchiseptica. Takto postihnutý psík zvykne úporne záchvatovito kašľať,“ upozorňujú doktori z veterinárnej kliniky Primavet.

Vzájomné oňuchávanie

„Najčastejšie sa toto ochorenie vyskytuje na jar a na jeseň, pričom rizikovými miestami nákazy sú oblasti s vysokou koncentráciou psov (výstavy, cvičáky, sídliská, výbehy, atď.), kde si vírus psíky prenášajú buď priamym kontaktom (pri vzájomnom oňuchávaní), alebo kvapôčkovou infekciou pri kašľaní, kýchaní,“ vysvetľujú veterinári.

Našťastie, pre tento druh ochorenia existuje pomoc. Napríklad na veterinárnej klinike Primavet sú dostupné dva druhy vakcín, ktoré chránia pred vírusom parainfluenzy a baktériou Bortedella bronchiseptica. Zvoliť môžete vakcínu, ktorá sa podáva klasickým spôsobom pod kožu alebo podaním malého množstva prípravku do nosnej dierky. Obe vakcíny je nutné každý rok revakcinovať.

Obliekanie psíkov
5
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM