KAW Rôzne Správy

Nehorázny čin v chránenej lokalite pri Bratislave: Rakúšan spôsobil obrovské škody!

Takto sa chovali poľovníci možno niekedy v stredoveku! Otrasný čin pobúril nielen ochranárov.

Ilustračný obrázok k článku Nehorázny čin v chránenej lokalite pri Bratislave: Rakúšan spôsobil obrovské škody!
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Lokalitu Sysľovské polia pozná hádam každý Bratislavčan Je známe výskytom vzácnych vtákov aj hniezdením dropa veľkého. Pred pár dňami (25. mája) sa tam však udialo niečo otrasné. Rakúšan totiž vystúpil z auta, vybral zbraň a strieľal do hniezd vtákov. Informoval o tom Tomáš Veselovský z občianskeho združenia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Usvedčili ho kamery

Počínanie muža zachytili online kamery, ktoré ochranári nainštalovali, aby prenášali živé prenosy z búdok pre dravce a sovy. Po čine sa Ochrana dravcov na Slovensku spojila s políciou a Štátnou ochranou prírody SR (ŠOP SR). Zatiaľ sa však páchateľa dolapiť nepodarilo.

„Tento rok sme sa veľmi tešili z toho, že sa na lokalitu po mnohých rokoch vrátila kolónia havranov, ktoré sa sem prisťahovali pravdepodobne z neďalekých Rusoviec. Hniezda havranov totiž s obľubou využívajú sokoly červenonohé, a zároveň havrany vedia veľmi účinne ochraňovať hniezda v kolónii pred predátormi z čoho profitujú aj malé sokoly, sovy a iné druhy,“ informoval Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

Prídu o mláďatá

Neznámy muž, s najväčšou pravdepodobnosťou poľovník, začal brokovnicou strieľať na hniezda havranov. To všetko uprostred prebiehajúceho hniezdenia vtákov, doslova v epicentre jednej z najcennejších lokalít, aké na Slovensku máme.

Niektoré škody, ktoré páchateľ spôsobil, sa ukážu až časom. „Výstrely niektoré vtáky vyplašili natoľko, že môžu zanechať znášku, alebo nezahniezdiť vôbec. Z lokality po streľbe následne zmizli sokoly kobcovité, rovnako väčšina sokolov myšiarov opustila dovtedy obsadené polobúdky,“ doplnil Chavko.

Ako v stredoveku

Ochranári sú rozhorčení právom. Tento čin je totiž v rozpore aj s etikou a morálkou. „Usmrcovanie rodičov v čase, keď na hniezdach sú znášky vajec alebo mláďatá, je neospravedlniteľné, No zdá sa, že stále v niektorých poľovníckych komunitách sa nájdu jednotlivci, ktorí sa bezohľadne riadia dogmami zo stredoveku o tzv. škodlivosti niektorých živočíchov,“ právom je pobúraný Jozef Chavko.

Prípad preveruje polícia ako podozrenie z trestného činu porušovanie ochrany rastlín a živočíchov, pričom pri objasňovaní okolností skutku bola o spoluprácu požiadaná aj rakúska polícia. Informoval o tom riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality úradu kriminálnej polície Mário Kern.

Foto je ilustračné

Viac o prírode v Bratislave a okolí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM