KAW Rôzne Správy

VIDEO: Medveď z bratislavskej ZOO žije v biednych podmienkach: Konečne sa dočká nového výbehu!

Už pred pár rokmi plánovali v ZOO vybudovať moderný výbeh s veľkosťou dvoch futbalových ihrísk, no nestalo sa tak. Teraz, zdá sa, svitá macovi na lepšie časy.

Video: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Starý známy obyvateľ bratislavskej ZOO – medveď Félix žije už roky v nie veľkom betónovom výbehu, ktorý postavili ešte v roku 1960. Chlpáč má už roky naplánované nové bývanie, no stále sa ho nedočkal.

Karpatský les

Už pred pár rokmi plánovali v bratislavskej ZOO vybudovať moderný výbeh s veľkosťou dvoch futbalových ihrísk. Odvtedy utieklo veľa vody a nového domova sa dočkali napríklad aj vlci. Maco však na sťahovanie ešte stále čaká.

Podľa aktuálnych informácii zo ZOO sa blýska na lepšie časy. Jedným z plánov novej pani riaditeľky Júlie Hanuliakovej, ktorá iba nedávno nastúpila do svojej funkcie, je vytvoriť v ZOO kolekciu karpatských zvierat, tzv. Karpatský les.

„Zoologická záhrada Bratislava svojou rozlohou a skladbou vegetácie poskytuje ideálne prírodné podmienky pre chov živočíchov, ktoré sa stali symbolmi slovenských lesov – rysy, vlky, medvede, zubry či rôzne druhy kopytníkov. Prioritou je vyriešenie chovného zariadenia pre medveďa Félixa,“ uvádza Júlia Hanuliaková.

Medveď pôjde do lepšieho

Nové bývanie medveďov by malo byť umiestnené vyššie v lese, blízko výbehu pre vlky a na mieste výbehu pre zubry, ktoré by sa mali presunúť do inej časti ZOO.

Na svete je už aj koncepcia a prvotná architektonická štúdia výbehu pre medvede. Ako uvádza portál YIM.BA, vznikne tak rozsiahly scénický výbeh, kde by mohlo žiť viacero medveďov. „Nachádzať sa tu bude dvojica vonkajších výbehov (medvede sú samotárske, takže to môže byť nutné pri ich väčšom počte), pričom sa v jednej z variánt uvažuje o ich prepojení lávkou ponad hlavy návštevníkov, „súkromný“ výbeh, izolačný výbeh alebo nový objekt pre správu výbehu,“ uvádza YIM.BA.

Medvede by tak mohli konečne dostať komfortný výbeh, kde nebude chýbať ani jazierko alebo potôčik, kríky s lesným ovocím, preliezky a rôzne prvky, ktoré podporujú fyzický a mentálny vývoj zvieraťa. Riaditeľka ZOO prezradila, že je možné aj prepojenie výbehu medveďov s výbehom vlkov, keďže tieto zvieratá spolu v ich prirodzenom prostredí spolunažívajú.

Zostáva veriť, že maco Félix sa moderného výbehu aj nových zvieracích kamarátov čoskoro dočká. Bratislava24.sk bude priebeh výstavby výbehu sledovať.

Medveď v ZOO Bratislava
5
Galéria

Viac o prírode v Bratislave a okolí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM