Rôzne Správy

FOTO: Pri pohľade na hada mnohí panikária. Je sa v našich končinách čoho báť?

Hadov je potrebné rešpektovať. Na Slovensku ich máme päť druhov a z nich je jedovatá iba vretenica.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pri pohľade na hada mnohí panikária. Je sa v našich končinách čoho báť?
5
Galéria

Stretnúť v prírode hadov nie je v týchto dňoch nič výnimočné. Už od apríla vychádzajú zo svojich zimných úkrytov a sú aktívne najmä počas slnečných dní.

Jedným z našich najväčších je užovka stromová. Dokáže narásť do dĺžky takmer dvoch metrov. Vidieť ich môžete najmä na Devíne, v pohorí Malých Karpát a okolí, ale aj na sídliskách. Radi sa zdržujú v pivniciach, kôlňach, jednoducho menej obývaných priestoroch.

Hľadajú úkryt pre vajcia

Opatrní by sme mali byť najmä v tomto čase, pretože užovky majú práve obdobie párenia a kladenia vajec. Samice vyhľadávajú vhodné miesta, kde by nakládli vajcia, až do polovice júla. Väčšinou sú to miesta v dutých pňoch, dierach stromov a kompostoch v blízkosti ľudských obydlí. Mladé užovky potom prichádzajú na svet po dvoch až troch mesiacoch. Ich dĺžka je 20 až 30 cm.

Na Slovensku sa vyskytuje päť druhov hadov. Jedovatá je iba vretenica, ktorú však v Malých Karpatoch nestretnete.

Užovka stromová je aktívny a odvážny lovec. Za potravou dokáže vyliezť poriadne vysoko do korún stromov, ale najradšej hľadá v tráve rôznych hlodavcov či jašterice. Užovka býva aktívna hlavne počas dňa, ale ak je mimoriadne teplo, vyráža na lov radšej za súmraku.

Šancu stretnúť užovku v lese zvyšuje aj fakt, že patrí medzi menej plaché druhy. V prípade ohrozenia znehybnie. Keď nemá kam utiecť, stočí sa do esovitej polohy a robí výpady na nepriateľa. Jej uhryznutie je však pre človeka neškodné.

Viac o prírode v Bratislave a okolí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM