Rôzne

NDS opravuje na moste Lafranconi mostné závery. Práce potrvajú ešte niekoľko dní

Aby bola práca kvalitne vykonaná, opravy či výmenu mostných záverov nie je možné urýchľovať. Musíme vydržať.

Ilustračný obrázok k článku NDS opravuje na moste Lafranconi mostné závery. Práce potrvajú ešte niekoľko dní
6
Galéria
Zdroj: TASR

Na moste Lafranconi v týchto dňoch prebiehajú opravy mostných záverov. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) žiada vodičov o trpezlivosť a ohľaduplnosť.

Oprava mostných záverov

Na moste Lafranconi sú dva mostné závery – na jednej strane ukotvený na mostnú nosnú konštrukciu a na druhej strane na pevnú krajnú oporu mosta. „Mostný záver na moste prenáša pohyby mostnej konštrukcie, ktoré vznikajú najmä od zmeny teploty prostredia. Bežne rátame s približnou hodnotou pohybu 1 mm na 1 m dĺžky mosta. (1000 metrov mosta = pohyb mosta 1 meter). V mostnom závere prebieha celý pohyb mosta, čiže tento sa rozťahuje a sťahuje podľa teploty okolitého prostredia, takže most ho stláča alebo rozťahuje,“ vysvetľuje NDS.

„Po jeho povrchu prebieha doprava. Dynamické účinky dopravy spôsobujú nadmerné namáhanie a opotrebovanie mostných záverov, preto sú mostné závery často poruchovými časťami mosta. Vďaka vysokým intenzitám dopravy musíme na mostných objektoch v Bratislave, Malackách, Trnave a Galante, často riešiť poruchy mostných záverov, a to buď opravu alebo výmenu,“ dodáva NDS.

Čo sa týka samotných prác na oprave či výmene mostných záverov, ide o vysoko špecializované a náročné práce. Nie je možné urýchľovať žiadne technologické postupy, aby bola práca kvalitne vykonaná. Preto aj obmedzenia dopravy bývajú dlhodobejšie. Na moste Lafranconi budú práce prebiehať do 11. 8. 2018.

Riziko nehody

Ak sa stane, že dôjde k poškodeniu mostného záveru, treba to ihneď riešiť. Ak by sa v mostnom závere zlomila čo i len pozdĺžna lišta, mohla by sa dostať nad vozovku a pôsobiť dopravnú nehodu. „Preto treba takéto porušenie ihneď riešiť. Na Lafranconi sme prekryli porušený mostný záver oceľovou platňou, cez ktorú bola vedená doprava až do výmeny mostného záveru. Lišta sa zlomí preto, lebo nožnicový systém, ktorý zospodu podopiera celý mostný záver, sa od nej odtrhne, (vo väčšine prípadov vplyvom dynamických účinkov dopravy ) – a postupne sa začne porušovať,“ informuje NDS.

Mostný záver - Lafranconi
6
Galéria
Zdroj: ndsas.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM