Správy

Národné centrum rýchlostnej kanoistiky a veslovania čaká na stavebné povolenie

V areáli jazera Zemník na juhu Petržalky by sa v budúcnosti mohli konať prestížne medzinárodne podujatia v rýchlostnej kanoistike a vo veslovaní.

Ilustračný obrázok k článku Národné centrum rýchlostnej kanoistiky a veslovania čaká na stavebné povolenie
5
Galéria
Zdroj: pavlech :: paulišin architekti

Vodná plocha, ktorá sa nachádza na pravom brehu Dunaja, vznikla ťažbou štrku potrebného na výstavbu vodného diela Gabčíkovo. Pôvodne bola vybudovaná ako veslárska dráha, no postupne sa stala rybárskym revírom.

Pred dvomi rokmi získal Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky pozemok do prenájmu na 50 rokov s tým účelom, že sa tam budú robiť športové aktivity. Postupne sa tak Zemník stal centrom rýchlostnej kanoistiky a veslovania. Konali sa tu kvalifikačné preteky na majstrovstvá sveta a v minulom roku aj majstrovstvá Slovenska.

Predstavili projekt

Zväz už minulý rok predstavil projekt Národného centra rýchlostnej kanoistiky a veslovania, ktorý by spĺňal najprísnejšie kritéria a mohli by sa tam konať väčšie medzinárodné podujatia. „Momentálne je dôležité získať územné rozhodnutie a stavebné povolenie pre infraštruktúru na časť tzv. ostrov lodeníc, aby sme mohli areál využiť v plnom rozsahu,“ povedal generálny manažér Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Boris Bergendi.

Podľa štúdie by sa na ostrovčeku mal vybudovať hlavný cieľový objekt s tribúnou, sídlo kanoistických a veslárskych zväzových klubov, ubytovanie a reštaurácia a obslužné objekty ako hangáre pre lode či športoviská. „Dúfame, že stavebné povolenie sa nám podarí získať do začiatku jesene, kedy budú zapracované všetky pripomienky,“ dodal Bergendi.

Podpora z mestských častí

Vybudovanie Národného centra rýchlostnej kanoistiky a veslovania podporujú aj okolité bratislavské mestské časti. „Petržalka, Čunovo aj Rusovce rokovali o projekte na svojich zastupiteľstvách a vyjadrili podporu vybudovaniu profesionálneho vodáckeho areálu,“ informoval poslanec Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Kadnár.

Predpokladaná výška nákladov na celý projekt je odhadovaná na približne 16 miliónov eur. Podľa slov generálneho manažéra Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Borisa Bergendiho by objekt mohol stáť do roku 2020.

Národné centrum rýchlostnej kanoistiky a veslovania
5
Galéria
Zdroj: pavlech :: paulišin architekti
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM