Rôzne

Na Zemníku vznikne profesionálne Národné centrum rýchlostnej kanoistiky a veslovania

Umelé jazero s potenciálom by vďaka Slovenskému zväzu rýchlostnej kanoistiky mohlo dostať podobu, akú si zaslúži.

Ilustračný obrázok k článku Na Zemníku vznikne profesionálne Národné centrum rýchlostnej kanoistiky a veslovania
Zdroj: pavlech :: paulišin architekti

Medzi Jarovským ramenom a Dunajom, v katastri mestskej časti Jarovce, leží jazero Zemník, ktoré vzniklo ťažbou štrku pri výstavbe vodného diela Gabčíkovo.

Jazero využívajú najmä rybári

Jazero je známe nielen ako rybársky revír a súčasť chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy, ale aj ako Národné centrum pre rýchlostnú kanoistiku a veslovanie. Napriek tomu, že bolo jazero vybudované, aby spĺňalo požiadavky na prevádzku veslovania a rýchlostnej kanoistiky, využívajú ho najmä rybári.

Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky plánuje na jarovskom jazere vybudovať Národné centrum rýchlostnej kanoistiky a veslovania, ktoré by spĺňalo najprísnejšie kritéria a mohli by sa tu konať väčšie medzinárodné podujatia.

Hangáre pre lode či športoviská

Architektonickú štúdiu spracovala architektonická kancelária Pavlech Paulišin Architekti a kancelária JF Ateliér, podľa ktorej sa vybuduje hlavný cieľový objekt s tribúnou, sídla kanoistických a veslárskych zväzových klubov, ubytovanie a reštaurácia a obslužné objekty, napríklad hangáre pre lode či športoviská.

Už začiatkom roku 2017 by sa mala začať realizovať prvá etapa budovania projektu, celkovo budú štyri. Celková investícia podľa blogu Bratislava YIMBY predstavuje približne 20 miliónov eur.

Zároveň v článku upozornili na plánované situovanie diaľnice D4 ponad areál, čo by mohlo ublížiť Národnému centru pre rýchlostnú kanoistiku a veslovanie.

Čítajte aj: Jarovský Zemník sa stáva centrom kanoistiky a veslovania

Národné centrum rýchlostnej kanoistiky a veslovania
5
Galéria
Zdroj: pavlech :: paulišin architekti
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM