Jakub Haršany Rôzne

Jarovský Zemník sa stáva centrom kanoistiky a veslovania

Jazero Zemník v bratislavskej mestskej časti Jarovce sa pomaly, ale isto stáva domovom veslárov a rýchlostných kanoistov. Tí pri svojej činnosti neobmedzujú ani rybárov.

Ilustračný obrázok k článku Jarovský Zemník sa stáva centrom kanoistiky a veslovania
Zdroj: Facebook

Vodná plocha, ktorá sa nachádza na pravom brehu Dunaja, vznikla ťažbou štrku potrebného hlavne na výstavbu vodného diela Gabčíkovo.

Vytvorili deväť dráh

„Vybudovaný bol pôvodne ako veslárska dráha, o čom svedčí aj jeho pravidelný obdĺžnikový tvar a rozľahlosť. Jazero sa postupne stalo rybárskym revírom,“ informoval nás Jozef Uhler z miestneho úradu v Jarovciach.

V poslednom období sa vodná plocha stala centrom rýchlostnej kanoistiky a veslovania. Na brehoch sú ukotvené laná s bójami, ktoré vytvárajú deväť dráh. V minulom roku tu odštartovala oficiálna premiéra, keď sa tu konali kvalifikačné preteky rýchlostných kanoistov na majstrovstvá sveta.

Najbližšie by sa mal na Zemníku konať slovenský šampionát. „V auguste by sa tu mali konať majstrovstvá Slovenska v rýchlostnej kanoistike,“ priblížil Uhler.

Okrem športovcov aj rybári

Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky plánuje na jarovskom jazere vybudovať Národné centrum kanoistiky a veslovania, ktoré by spĺňalo najprísnejšie kritéria a mohli by sa tu konať väčšie medzinárodné podujatia.

Zemník je známy predovšetkým ako rybársky revír. Aby vodáci neobmedzovali rybárov, nechal sa po celej dĺžke jazera široký pás, ktorý slúži na lov rýb. Podľa Uhlera sa obidve záujmové skupiny navzájom rešpektujú: „Kanoisti a veslári sa snažia rybárov rešpektovať a zatiaľ neevidujem žiadne sťažnosti zo strany rybárov.“

Čítajte aj: Na Zlatých pieskoch si okrem kúpania môžete vyskúšať aj adrenalín na vode

Ilustračný obrázok

Jazero Zemník
3
Galéria
Zdroj: Facebook
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM