Správy Samospráva

Namiesto kancelárií BYTY: Budúci obyvatelia domu môžu naraziť na TENTO problém

Mestská časť považuje za potrebné upozorniť potenciálnych kupujúcich i verejnosť na možný problém s kolaudáciou a na to naviazané možné problémy.

Ilustračný obrázok k článku Namiesto kancelárií BYTY: Budúci obyvatelia domu môžu naraziť na TENTO problém
Zdroj: Facebook.com/Petržalka

Petržalka upozorňuje na možné problémy s kolaudáciou polyfunkčného domu Septimo II – Offices na Gogoľovej ulici, kde sa pôvodne administratívna budova zmenila na bytovú budovu. Pre možné porušenie zákona zo strany okresného úradu, ktorý vydal povolenie na zmenu stavby, podáva podnet na prokuratúru. Stavebník sa bráni, hovorí o účelových a zavádzajúcich tvrdeniach samosprávy.

Črtá sa problém s kolaudáciou

Mestská časť považuje za potrebné upozorniť potenciálnych kupujúcich i verejnosť na možný problém s kolaudáciou a na to naviazané možné problémy,“ konštatuje na sociálnej sieti, poukazujúc zároveň na absenciu občianskej vybavenosti.

Stavebný úrad v Petržalke ešte vlani vo februári zamietol žiadosť spoločnosti VI Group o povolenie zmeny stavby pred dokončením z polyfunkčného objektu na bytový dom. V novembri však Okresný úrad (OÚ) Bratislava ako odvolací orgán rozhodnutie prvostupňového úradu zmenil a stavbu povolil. Podľa mestskej časti tak mal urobiť rovnako svojvoľne a neoprávnene ako v prípade dvoch objektov, ktoré mali vyrásť na Panónskej ceste pri železničnej stanici.

V prípade objektov na Panónskej ceste mal úsek stavebnej agendy okresného úradu podľa samosprávy neoprávnene zmeniť zamietavé stanovisko petržalského stavebného úradu z januára 2022 na povolenie zmeny stavby pred dokončením.

Z prevádzkových objektov tak urobil bytové domy, čo je však podľa mestskej časti i magistrátu v rozpore s územným plánom mesta.

Mestská časť v tejto veci podala podnet, v ktorom jej Krajská prokuratúra Bratislava vyhovela a vydala protest, ktorým rozhodnutie okresného úradu žiada zrušiť ako nezákonné. Okresný úrad však protestu prokurátora nevyhovel a odstúpil ho na rozhodnutie nadriadenému orgánu, ktorým je ministerstvo dopravy.

Mohlo by vás zaujímať

Projekt na Gogoľovej

Aj práve v súvislosti s rozhodnutím prokuratúry v prípade Panónskej cesty podáva mestská časť podnet na podanie protestu prokurátora aj voči projektu na Gogoľovej ulici. Je toho názoru, že rozhodnutie okresného úradu bolo aj v tomto prípade neoprávnené.

Dá sa podľa nej predpokladať, že aj toto rozhodnutie OÚ Bratislava bude zrušené. „Čo petržalskému stavebnému úradu znemožní vydať aj, developerom už avizované, kolaudačné rozhodnutie na byty,“ doplnila mestská časť.

Reakcia VI Group

Spoločnosť vo svojom vyjadrení, ktoré zverejnila na svojom webe, tvrdenia mestskej časti o podobnosti oboch prípadov odmieta, podľa nej sú úplne rozdielne. „Jediným spojivom je iba rozhodnutie o zmene stavby pred dokončením, ktorým sa mení účel daného objektu, čo je bežný zákonný postup,“ konštatuje spoločnosť.

Tvrdenia samosprávy označuje za účelové a zavádzajúce, vyjadrenia o nezákonnosti za odvážne. Poukazuje pritom na niekoľkonásobné porušenia zákona zo strany mestskej časti, ktoré mal zistiť odvolací orgán. Argumentuje tiež súhlasným záväzným stanoviskom hlavného mesta či tým, že žiadny z účastníkov stavebného konania nemal voči zmene stavby pred dokončením námietky.

Keďže stavebník disponuje právoplatným stavebným rozhodnutím o zmene stavby pred dokončením, o správnosti a legálnosti ktorého je presvedčený, bude pokračovať v začatom kolaudačnom konaní,“ avizuje.

Možné problémy v kolaudačnom konaní označuje za priame priznanie sa mestskej časti k tomu, že stavebný úrad bude vykonávať nezákonné obštrukcie, prípadne bude bez náležitých dôvodov v rozpore so zákonom nečinný. Bežnú občiansku vybavenosť prisľúbila, pripomína však aj poplatok za rozvoj.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM