Alexandra Húsková Samospráva

Najkontrolovanejší kontrolór? Znie to ako jazykolam, ale možno ním bude Martin Böhm

V Novom Meste zvolili kontrolóra po pol roku naťahovania. Voľby vyhral súčasný blízky spolupracovník starostu, ktorého kandidatúra pobúrila niekoľkých poslancov a na zastupiteľstvách padali obavy aj obvinenia. Opýtali sme sa, ako vidí svoju prácu nový kontrolór a čo na to starosta.

Ilustračný obrázok k článku Najkontrolovanejší kontrolór? Znie to ako jazykolam, ale možno ním bude Martin Böhm
Zdroj: TASR

4 otázky pre Martina Böhma, kontrolóra v MČ Nové Mesto

Čo urobíte ako prvé v novej funkcii ?

Martin Böhm: Budem sa venovať štúdiu zákonov, s ktorými som zatiaľ nepracoval. Zistím si, ako sa pracovalo doteraz a budem sa snažiť pracovať ešte lepšie.

Doteraz ste boli zamestnancom úradu a mnohí sa obávajú netransparentnej kontroly pri výkone vašej funkcie…

Martin Böhm: Musel som si zvyknúť, že v politike sú dva pohľady na prácu – prvý je, keď sa pracuje a druhý, keď prebieha politický boj. Som fanúšikom nezávislých poslancov. Straníckosť je mnohokrát príťažou, najdôležitejší je poslanec ako človek. Medzi moje zásady patrí byť nezávislým od cudzích vstupov a závislý od vlastného rozumu. Neohrozím svoju povesť, na ktorej mi záleží a na svojich zásadách nič meniť nebudem.

Myslíte si, že vaše doterajšie pôsobenie na miestnom úrade je výhodou pre vašu budúcu prácu kontrolóra mestskej časti?

Martin Böhm: Na úrad som prišiel zo súkromnej sféry a nejaký čas mi trvalo, kým som sa zorientoval. Teraz už poznám ľudí, procesy, ktoré tu fungujú a viem o veciach, ktoré sa dajú zmeniť, ale doteraz som ich napríklad zo svojej pozície spraviť nemohol.

Nemáte obavu z ovplyvňovania vášho výkonu funkcie kontrolóra starostom?

Martin Böhm: Nedal som sa ovplyvňovať doteraz a nevidím dôvod začať, nedávalo by to totiž žiadny zmysel. Veď aj medzi poslancami a pracovníkmi úradu mám mnoho priateľov, ktorými sa ale nedám ovplyvniť pri rozhodovaní v práci. Som si istý, že v tejto mestskej časti bude mať kontrolór veľmi kvalitnú kontrolu svojej práce…

Chcel by som presvedčiť aj tých, ktorí ma nevolili, aby boli s mojou prácou spokojní. Prosím ich o urobenie hrubej čiary za všetkými spormi posledných mesiacov. Bol by som rád, keby sme spolu komunikovali rovnako ako predtým, kým som ohlásil svoju kandidatúru.

Ako vyzerala voľba kontrolóra si prečítajte tu: V Novom Meste kontrolóra opäť nezvolili. Na rokovaní opäť nebola núdza o zaujímavé výroky

O práci kontrolóra si prečítajte viac aj tu: Kto je to kontrolór? Čo musí a nesmie? Prinášame vám popis a právomoci funkcie kontrolóra v obci

4 otázky pre Rudolfa Kusého, starostu MČ Nové Mesto

Poslanci mali obavy, či bude dostatočne zabezpečená kontrola. Ako sa na to pozeráte vy?

Rudolf Kusý: Pre nás je dôležité, aby školy, naše organizácie a úrad, boli dobre skontrolované. Máme skúsenosť, kedy k nám pred komunálnymi voľbami prišlo sedem kontrol. Či už to boli kontroly z NKÚ, Finančného alebo Okresného úradu, ktoré skonštatovali, že všetko je v poriadku. Chceme mať veci na poriadku a pre mňa je dôležité, aby bol na mieste kontrolóra človek, ktorý sa vyzná, je čestný a bude veci riešiť prísne.

Zvolený Martin Böhm spĺňa vaše požiadavky?

Rudolf Kusý:* Na úrad som ho vzal, aby mi nezávisle od argumentov úradníkov pomáhal pri záležitostiach, kedy som si nebol istý, či má úrad správny názor, či postupuje správe. Riešil sporné záležitosti, z ktorých mnohé sa ťahali aj niekoľko rokov. Potreboval som poznať názor človeka, ktorý stojí akoby mimo štruktúry úradu, mimo jeho diania a vie si na základe faktov, znalosti zákonov a noriem urobiť názor. V tomto sa osvedčil.

Neustále sa spomína konflikt záujmov. Ako bude podľa vás vyzerať spolupráca kontrolóra s poslancami?

Rudolf Kusý: Do celého procesu výberu kontroly som nevstupoval. Neradil som poslancom, koho majú vybrať. Je to právomoc poslancov. Pre mňa je dôležité, aby kontrolór plnil funkcie, ktoré plniť má. Martina Böhma som predtým nepoznal, náš pracovný vzťah vznikol až pri jeho práci na úrade. Je to metodický človek, ktorý vie ísť do hĺbky a vie nachádzať veci, ktoré iným unikajú.

Pripúšťate, žeby váš pracovný vzťah mohol ovplyvňovať prácu Martina Böhma ako kontrolóra?

Rudolf Kusý: Vylučujem akékoľvek ovplyvňovanie. Ovplyvniť Martina Böhma viete iba argumentmi, keď chytíte do ruky zákon, či vyhlášku.

Prečítajte si aj: Na štvrtý pokus sa to podarilo! Nové Mesto vyhlásilo voľbu kontrolóra, Nové Mesto má po niekoľkých mesiacoch naťahovačiek kontrolóra. Stal sa ním Martin Böhm

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM