Alexandra Húsková Samospráva

V Novom Meste kontrolóra opäť nezvolili. Na rokovaní opäť nebola núdza o zaujímavé výroky

Na obsadenie tohto postu si pár týždňov počkáme. Poslanci totiž znova spochybňovali zákonnosť voľby, na rokovaní sa citovala aj Ústava SR. Úrad nemá nového kontrolóra a zatiaľ ani schválený rozpočet. Vyzerá to na náročné volebné obdobie...

Ilustračný obrázok k článku V Novom Meste kontrolóra opäť nezvolili. Na rokovaní opäť nebola núdza o zaujímavé výroky
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci v Novom meste zasadali kvôli presunutej voľbe kontrolóra z rokovania z minulého týždňa. Voľba bola presunutá po komplikovanom priebehu diskusie predchádzajúceho zastupiteľstva, kedy poslanci spochybňovali voľbu kontrolóra a to z dôvodu nedodania materiálu so životopismi uchádzačov o tento post.

Viac o predchádzajúcom rokovaní zastupiteľstva si prečítajte tu: Z voľby kontrolóra v Novom Meste bol nakoniec kabaret

Poslanci začali diskusiu ešte pred schválením programu rokovania. Poslankyňa Zuzana Rattajová opäť žiadala stiahnuť z programu bod voľby kontrolóra. „Zákon o obecnom zriadení nepozná žiadny dôvod na zmenu termínu voľby hlavného kontrolóra,“ citovala poslankyňa Rattajová stanovisko Ministerstvo vnútra SR. Vyjadrila pochybnosť o zákonnosti voľby. Pridali sa k nej poslanci Tomáš Korček a Peter Agoston. Návrh na stiahnutie voľby však neprešiel.

Poslanec Gašpierik apeloval na starostu, aby bod voľby kontrolóra stiahol a nenechával rozhodnutie na poslancoch.

K stanovisku Ministerstva Vnútra sa vyjadril prednosta Ľubomír Bajaník : „Nie je to orgán, ktorý posudzuje zákonnosť uznesenia, zákonnosť posudzuje prokurátor." Namietol, že neprebieha nová voľba, ale ide o presunutie voľby z minulého týždňa. Materiál o voľbe kontrolóra spracovával miestny úrad, pracovníci nežiadali o služby externej právnej firmy a voľba bola zverejnená na všetkých oznamovacích tabuliach, vysvetľoval postupy úradu prednosta. „My, ako spracovatelia materiálu sme presvedčení, že materiál je v poriadku,“ do­dal.

Viacerí poslanci avizovali, že sa voľby nezúčastnia. Žiadali o právne vyjadrenie. Vedúca právneho oddelenia úradu, Marianna Moravcová vystúpila pred poslancami a oznámila, že voľba kontrolóra je z právneho pohľadu v poriadku a zatiaľ žiadna námietka na úrad od prokurátora doručená nebola.

Starosta Kusý po prestávke bod voľby kontrolóra z rokovania stiahol.

„Úrad vyhlási voľbu kontrolóra ešte raz, zohľadní všetky pripomienky, aby poslanci, keď budú dávať podnet na prokuratúru, nemali sa o čo oprieť.“ vyjadril sa pre Bratislava24.sk starosta Rudolf Kusý k ďalšiemu postupu miestneho úradu.

So schvaľovaním rozpočtu mestskej časti sa čakalo kvôli voľbe kontrolóra, starosta však dodal, že rozpočet je pripravený, bol mnoho krát prediskutovaný a vyjadril vieru, že na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva ho poslanci schvália.

„Je to pokračovanie kampane, časť poslancov nevie prehltnúť výsledok volieb a tak sa realizujú týmto spôsobom. Tieto štyri roky budú asi trochu agresívnejšie zo strany niektorých poslancov. Treba sa sústrediť na to, čo je dôležité a to je budovať mestskú časť. Práce je dosť,“ uzavrel starosta.

Viac o práci kontrolóra si prečítajte tu: Kto je to kontrolór? Čo musí a nesmie? Prinášame vám popis a právomoci funkcie kontrolóra v obci

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM