Alexandra Húsková Samospráva

Nové Mesto má po niekoľkých mesiacoch naťahovačiek kontrolóra. Stal sa ním Martin Böhm

Miestnym kontrolórom bratislavského Nového Mesta sa stal Martin Böhm, ktorý od roku 2011 do dnešného dňa pôsobil ako poradca starostu mestskej časti Rudolfa Kusého. Z celkovo deviatich kandidátov ho na dnešnom zastupiteľstve zvolili miestni poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Nové Mesto má po niekoľkých mesiacoch naťahovačiek kontrolóra. Stal sa ním Martin Böhm
Zdroj: Dnes24.sk

Nový kontrolór získal 15 hlasov z celkovo 21 platných. V stredu 17. júna mu začína plynúť šesťročné funkčné obdobie. V roku 2011 začal Böhm pôsobiť ako poradca starostu a vedúci jeho sekretariátu.

Pri predstavovaní kandidátov mu poslanec Libor Gašpierik položil otázku, či by jeho zvolenie nespochybnilo princíp nestrannosti. „Vy ste dlhoročný osobný najbližší priateľ a spolupracovník pána starostu, a teraz ho máte kontrolovať. Nespochybňuje takéto prepojenie akýkoľvek princíp nestrannosti, kontroly, nezávislosti a objektívnosti,“ opýtal sa poslanec.

Böhm však v tomto smere nevidí žiaden konflikt záujmov. „So mnou sa dá ťažko dohodnúť. Som tvrdohlavý a stojím si za svojím. Keď nechcem, sú veci, ktoré nepodpíšem a sú veci, proti ktorým sa postavím. Keď ma niekto argumentmi presvedčí, nemám problém svoj omyl vziať späť,“ povedal.

Starosta Kusý tvrdí, že do procesu výberu kontrolóra nevstupoval a poslancom neradil koho majú alebo nemajú vybrať. „Je to vyslovene ich kompetencia. Pre mňa je dôležité, aby kontrolór kontroloval a plnil funkcie, ktoré zo zákona má,“ skonštatoval.

Podľa jeho slov Martina Böhma z minulosti nepoznal a na úrad ho zobral ako človeka, ktorý je metodický a vie isť do hĺbky a nachádza veci, ktoré iným unikajú. „Vylučujem akékoľvek ovplyvňovanie. On je neovplyvniteľný, on ide svojou vlastnou cestou,“ vyhlásil Kusý.

Nový kontrolór chce upriamiť svoju pozornosť na rozpočet mestskej časti. Ten súčasný podľa neho z veľkej časti kopíruje rozpočet z roku 2007 a má k nemu výhrady. „Takisto sa mi nepáči spôsob týkajúci sa platenia a objednávania. Mám svoje výhrady aj voči verejnému obstarávaniu,“ uviedol Böhm.

Miestnemu kontrolórovi schválilo zastupiteľstvo plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za predchádzajúci rok, ktorá je vo výške 858 eur, a koeficientu podľa počtu obyvateľov obce. Kontrolórovi tak patrí plat po zaokrúhlení vo výške 1922 eur. Navrhnutú odmenu 384,40 eura, ktorá je vo výške 20 percent mesačného platu, mu ale poslanci neschválili.

Do dnešnej voľby kontrolóra boli zaradení Zuzana Bačiak Masaryková, Vladimír Mráz, Pavol Galamboš, Jozef Sikela, Slávka Balážiková, Michal Horváth, Marián Kočíšek a Pavol Baxa. Pavol Galamboš sa však ešte pred samotnou voľbou vzdal a vyzval poslancov, aby ho nevolili.

Voľba kontrolóra v Novom Meste mala prebehnúť už 14. apríla, no poslanci voľbu spochybnili pre chýbajúce životopisy jednotlivých kandidátov či materiál s návrhom uznesenia a dôvodovou správou. Kontrolóra sa nepodarilo zvoliť ani v presunutom termíne 24. apríla. Miestni poslanci totiž upozornili na možnú nezákonnosť voľby, pretože nebola vyhlásená minimálne 40 dní vopred tak, ako to určuje zákon o obecnom zriadení. Nová voľba bola preto vyhlásená na dnešný deň.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM