Rôzne

Najatraktívnejšie miesta Bratislavy sú Vydrica, Lido, Stein, Cvernovka a stanice

Vzhľadom na limitované možnosti výstavby v centrách miest získavajú tieto centrálne lokality stále viac na svojej atraktivite.

Ilustračný obrázok k článku Najatraktívnejšie miesta Bratislavy sú Vydrica, Lido, Stein, Cvernovka a stanice
Zdroj: Dnes24.sk

Lokalita zohráva stále dôležitejšiu úlohu pri rozhodovaní o investíciách do nehnuteľností. Medzi najpreferovanejšie patria historické centrá, ako aj hlavné dopravné uzly najmä veľkých miest.

Poukázali na to realitno-poradenská spoločnosť CBRE Slovensko a Inštitút urbánneho rozvoja (IUR), podľa ktorých má Bratislava práve v týchto lokalitách veľký potenciál pre rozvoj a novú výstavbu. K najatraktívnejším miestam zaradili Vydricu, Lido, Stein, Cvernovku, Mlynské nivy a hlavnú železničnú stanicu.

Čítajte aj: Nový projekt mestskej štvrte na petržalskej strane – Lido pre bohatých?

Vyhľadávané centrá

Historické centrá považujú poradenská firma a nezisková organizácia za prirodzený magnet pre rezidenciu, hotely a lukratívne kancelárske priestory, pretože zabezpečujú jednoduchú dostupnosť a prestíž pre majiteľov a nájomníkov.

Atraktivitu týchto lokalít podľa nich prirodzene zvyšuje aj kvalitná architektúra, dostatok zelene, komplexná občianska vybavenosť a dobrá dopravná dostupnosť automobilom aj verejnou dopravou.

„Vzhľadom na limitované možnosti výstavby v centrách miest získavajú tieto centrálne lokality stále viac na svojej atraktivite. Bratislava v tom nie je výnimkou. Je prirodzene rastúcim ekonomickým a kultúrnym centrom, ktoré si vyžaduje novú výstavbu a inovatívne koncepty rozvoja,“ myslí si šéf oddelenia investičného majetku CBRE Slovensko Marián Mlynárik.

Čítajte aj: Z Cvernovky vyrastie nová rezidenčná štvrť

Dopravné uzly

Veľký potenciál majú podľa neho aj dopravné uzly – hlavné autobusové či vlakové stanice v hlavných mestách. „Vďaka vysokej návštevnosti zabezpečujúcej potenciálny zdroj tržieb sú prirodzeným magnetom pre obchody a gastronomické prevádzky, ako aj kancelárie,“ vysvetlil.

Pri rozhodovaní, kam umiestniť investíciu, zohráva lokalita podľa odborníkov stále významnejšiu úlohu. Aj v Bratislave platí, že centrálnejšie nehnuteľnosti sú preferovanejšie.

„Postupné zahusťovanie zástavby a znižovanie počtu bytov a administratívnych priestorov sa už v blízkej budúcnosti prejaví zvýšeným tlakom na development doteraz nezastavaných oblastí, a to hlavne v centrách miest. Kľúčovým pritom bude tlak na kvalitu architektúry a rešpektovanie historickej zástavby,“ zdôraznil Mlynárik.

Medzi najlukratívnejšie lokality Bratislavy patria podľa CBRE a IUR Vydrica, Lido, Stein, Cvernovka, Mlynské nivy a hlavná železničná stanica. Rebríček top lokalít vytvorili s prihliadnutím na rozvojový potenciál samotného miesta, prestíž danej lokality, potenciál návratnosti investícií, ale aj na limitované možnosti výstavby v najžiadanejších častiach Bratislavy.

Čítajte aj: Megalomanská stavba v Rači: Mestská časť neustúpila, projekt v areáli bývalých Vinárskych závodov chce zmenšiť

Stavebné projekty Bratislava
14
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM