Kultúra

Nádherná vila ukrytá v Horskom parku rozpráva príbeh vášnivej lásky

Viacero obrazov pre rodinu, ktorá bývala vo vile, namaľovala grófka Gabrielle St. Genois. Práve diela tejto talentovanej výtvarníčky môžete aktuálne obdivovať v Galéria mesta Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Nádherná vila ukrytá v Horskom parku rozpráva príbeh vášnivej lásky
5
Galéria
Zdroj: Galéria mesta Bratislavy

Nádherná vila v Horskom parku, ktorá patrí Ekonomickej univerzite, nesie názov Eleonórin dvor. Málokto však vie, aký príbeh sa odohral za jej viac ako sto rokov starými múrmi.

Príbeh vášnivej lásky

Nevieme, kedy bola vila presne postavená. Známy je však fakt, že na konci 19. storočia sa do nej nasťahovali manželia Hugo Moritz von St. Genois a Eleonóra von Wachtler. Práve po pani domu nesie okolie domu, ktoré bolo kedysi hospodárskym dvorom názov Eleonórin dvor.

Vzťah dvoch milujúcich sa ľudí začal na svoju dobu veľmi neštandardne. Okolo roku 1885 sa Hugo Moritz zoznámil s vydatou Eleonórou von Wachtler, ktorá pochádzala z Prešporka. Z vtedy ešte nemanželského vzťahu s Hugom sa jej v decembri 1886 narodila vo švajčiarskom Lausanne dcéra Mauricette.

Po Eleonórinom rozvode sa pár zosobášil, no vrtkavé šťastie od nich odvrátilo svoju tvár. O dva roky totiž mladý, iba 33-ročný Hugo Moritz zomrel na ťažký zápal pľúc. Pochovali ho na cintoríne pri Kozej bráne.

Nežné maľby

Oporou mladej vdove bola jej svokra, ktorá pri nej stála, aj keď sa Eleonóra opäť vydala a mala ďalšie dieťa. Postarala sa aj o výzdobu vily. Viacero obrazov pre rodinu namaľovala maliarka, grófka Gabrielle St. Genois. Práve diela tejto talentovanej výtvarníčky môžete aktuálne obdivovať v Galéria mesta Bratislavy v Mirbachovom paláci.

Grófka Saint-Genois-Stolberg maľovala až do vysokého veku. V jej nekrológu sa spomína množstvo obrazov z jej ateliéru, ktorý mala v rodinnej badenskej vile. Zomrela 17. augusta 1904 v Badene, pochovaná je na tamojšom cintoríne sv. Heleny.

Výstava potrvá do 16. júna 2019.

Zdroj: GMB

Výstava grófky Saint-Genois-Stolberg v GMB
5
Galéria
Zdroj: Galéria mesta Bratislavy

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM