Rôzne

FOTO: Baroková záhrada zámku Schloss Hof je po 15 rokoch rekonštrukcie dokončená

Na čerstvo dokončenej terase vzniklo barokové bludisko. Naši rakúski susedia sľubujú úplne nový zážitok z návštevy záhrady.

Zdroj: YouTube.com

Po 15 rokoch dôkladnej rekonštrukcie podľa historického vzoru je baroková záhrada zámku Schloss Hof dokončená. Okrem vernej rekonštrukcie cestičiek a hlbšie položených trávnatých plôch (tzw. bowling greens) sa môžete tešiť na úžasné novinky – labyrint a vyhliadkovú plošinu.

Krásy barokovej záhrady

Baroková záhrada pozostáva zo siedmych terás. Na každej z nich je dokonale upravená zeleň, záhony aj stromy. Nájdete tu niekoľko fontán, napríklad zrekonštruovanú Neptúnovú fontánu, avšak bez strateného súsošia antického boha mora Neptúna s delfínom. Stojí tu tiež Cybéliina fontána so sochou Cybélie, antickej bohyne zeme a plodnosti, ktorá sedí na levovi. Pod ňou nájdete Jaskynnú fontánu s troma výklenkami, záchovanú v pôvodnom stave z čias princa Eugena.

Od 21. mája 2019 si môžete naplno vychutnať krásu celej záhrady, a to vrátane Siedmej terasy, ktorá ponúka dychvyrážajúce výhľady. Na čerstvo dokončenej terase vzniklo barokové bludisko. Naši rakúski susedia sľubujú úplne nový zážitok z návštevy záhrady.

„Posledná záhradná terasa zaberá najväčšiu plochu záhrady. V jej strede ju rozdeľujú križujúce sa cesty na štyri pravouhlé časti, ktoré dnes pozostávajú z divo rastúcich lesných plôch. Pôvodne tu boli boskety ukrývajúce tzw. bowling greens, hlbšie položené trávnaté plochy,“ uvádza portál schlosshof.at.

Na križovatke ciest siedmej terasy stojí Oktogonálna fontána s osemuhlým pôdorysom. Jej vodomet bol zhotovený výlučne pomocou prirodzeného tlaku vody v dôsledku klesajúcich terás. Záverečnou korunou celej záhrady je prepychová zo železa kovaná brána s nádhernými ozdobnými ornamentmi z dielne majstrov Johanna Georga Oegga a Christopha Kremera.

Zámok Schloss Hof je od 15. marca do 17. novembra 2019 otvorený denne od 10:00 – 18:00 hod. Denná vstupenka na zámok Schloss Hof stojí 15 eur (dospelí), 9 eur (deti a mládež) a deti do 6 rokov majú vstupné zdarma. Vstup so psom je zakázaný!

Baroková záhrada zámku Schloss Hof
21
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM