Rôzne Správy

Nadávate na komáre? TOTO nerobte, ak chcete, aby ich bolo menej

Domáce komáre sa liahnu v blízkom okolí ľudských obydlí. Liahňami sa môžu stať sudy na dažďovú vodu, ale aj vodné nádrže v okolí obcí.

Ilustračný obrázok k článku Nadávate na komáre? TOTO nerobte, ak chcete, aby ich bolo menej
Zdroj: TASR

Vylievanie nádob s vodou na záhradách predchádza premnoženiu komárov. Konštatujú to viacerí odborníci i samosprávy. Dobrovoľníci z obcí v rámci Bratislavského kraja totiž už zaznamenali zvýšenú mieru množenia tzv. domácich komárov. Informovala o tom obec Záhorská Ves na svojej webovej stránke s tým, že výskyt tohto hmyzu vedia ľudia viacerými opatreniami eliminovať.

Domáce komáre

Domáce komáre sa liahnu v blízkom okolí ľudských obydlí. Liahňami sa môžu stať sudy na dažďovú vodu, ale aj vodné nádrže v okolí obcí. Hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková uviedla, že výskytu komárov nie je možné úplne predísť. Existujú totiž územia, kde mesto zasahovať nemôže. Sú nimi práve súkromné záhrady či územia v piatom stupni ochrany.

Samospráva na obyvateľov apeluje, aby sudy, kanvice a iné nádoby s vodou na svojich záhradách prekrývali alebo vylievali. Zabránia tak liahnutiu hmyzu.

Záhradkárom sa ďalej odporúča použiť všetku vodu na polievanie minimálne raz týždenne. V najteplejších dňoch totiž komárom stačí na vyliahnutie len pár dní. Zostatková voda v sude sa môže rýchlo zohriať a larvy sa tak o to rýchlejšie vyvinú.

Zatvárajte sudy

Bratislavská samospráva ďalej radí zatvárať sudy. „Komáre tak nebudú mať možnosť do nich naklásť vajíčka. Jedna samička komára totiž dokáže naklásť desiatky až stovky vajíčok v závislosti od druhu,“ ozrejmila.

Po výdatných dažďoch môžu drobné liahniská, vznikať aj v nepokosených trávnatých porastoch. Mesto preto radí trávu pokosiť. Množstvo komárov sa liahne aj zo záhradných jazierok. Zabrániť sa tomu dá napríklad zarybnením, keďže ryby sú prirodzenými predátormi lariev komárov.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM