Rôzne Správy

Na Zemníku sa začne budovať Národné centrum rýchlostnej kanoistiky a veslovania

Prvá etapa projektu Národné centrum rýchlostnej kanoistiky a veslovania by mohla byť hotová do konca roka 2018.

Ilustračný obrázok k článku Na Zemníku sa začne budovať Národné centrum rýchlostnej kanoistiky a veslovania
5
Galéria
Zdroj: pavlech :: paulišin architekti

Národné centrum rýchlostnej kanoistiky na Zemníku by sa malo v budúcnosti stať dejiskom prestížnych medzinárodných podujatí. Projekt predstavil ešte v roku 2016 Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky, ktorý získal pozemky v okolí jazera do prenájmu na 50 rokov.

Podľa prvých plánov sa s výstavbou areálu malo začať začiatkom roku 2017. Do dnešného dňa sa však žiadne stavebné práce nezačali. Všetko by sa ale malo zmeniť už v najbližších mesiacoch. „Máme spracovanú dokumentáciu pre územné rozhodnutie. Tým by sme mohli stavebné povolenie získať v prvom polroku 2018,“ pre Bratislava24.sk povedal generálny manažér Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Boris Bergendi.

1. etapa výstavby

Projekt počíta s vybudovaním hlavného cieľového objektu s tribúnou, ďalej by tam mali vzniknúť sídla kanoistických a veslárskych zväzových klubov, ubytovanie a reštaurácia, či obslužné objekty, ako napríklad hangáre pre lode alebo športoviská.

Výstavba kanoistického a veslárskeho centra je rozdelená do štyroch etáp. V rámci prvej fázy plánujú vybudovať infraštruktúru a priame cestné prepojenie od hrádze do cieľového areálu. Predbežné náklady na túto etapu sú vo výške takmer 2 milióny eur. „Projekt sme prekonzultovali s odborom športu na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR a Olympijským výborom v krokoch tak, aby sme 1. etapu vedeli absolvovať do konca roku 2018 (začiatku 2019),“ prezradil Bergendi.

Významné preteky

Aj napriek rozbehnutému projektu sa na Zemníku bude aj v tomto roku konať viacero významných pretekov. Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky bude na jazere, južne od Petržalky, organizovať kvalifikačné preteky na majstrovstvá sveta i majstrovstvá Slovenska. „Rozmýšľame aj o organizácii Súťaže olympijských nádejí, ktorej sa v rámci rýchlostnej kanoistiky zúčastňuje okolo 800 športovcov z 30 krajín sveta,“ dodal na záver Boris Bergendi.

Národné centrum rýchlostnej kanoistiky a veslovania
5
Galéria
Zdroj: pavlech :: paulišin architekti
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM