Rôzne

Na sídliskách vypiskujú mladé sovy, ornitológovia prosia o trpezlivosť

Na "pískanie" vtákov na sídliskách sa v tomto období sťažujú ornitológom mnohí ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Na sídliskách vypiskujú mladé sovy, ornitológovia prosia o trpezlivosť
Zdroj: TASR

Pískanie je prejav mláďat chránenej sovy, myšiarky ušatej. Ornitológovia prosia obyvateľov o zhovievavosť, a aby sovám neubližovali. Pískanie prestane, keď sa mláďatá osamostatnia.

„Dostávame viaceré výzvy od niekedy nahnevaných ľudí, ktorým pískanie prekáža, dokonca natoľko, že preň nemôžu spať, učiť sa či sústrediť sa na iné povinnosti. Obracajú sa na nás so žiadosťou, aby sme sovy premiestnili. Toto riešenie je však absolútne nevhodné,“ hovorí Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).

Pískanie je účinná stratégia

Mladé sovy pískaním privolávajú rodičov. „Je to veľmi účinná stratégia. Tešíme sa, že viacerí ju dokážu tolerovať – nechajú sovy bez rušenia vyhniezdiť, dokonca nám posielajú fotky a tešia sa zo spestrenia sídliskového života. Sú však aj takí, ktorým pískanie extrémne prekáža, objavili sa dokonca prípady, keď po sovách strieľali,“ priblížila Deutschová.

Myšiarky ušaté sú zákonom chránený druh a bez výnimky s nimi nemožno manipulovať.

Pískanie mláďat nie je podľa slov Deutschovej dôvodom na premiestňovanie hniezd. „Ak sa to inak nedá, je možné napríklad použiť chrániče sluchu z lekárne,“ radí Deutschová. Väčšina myšiarok však už vyhniezdila a aktívnych hniezd je už menej.

Okrem myšiarky ušatej je bežným druhom na sídliskách aj sokol myšiar, ľudovo nazývaný poštolka. Je tiež známy pre hlasné zvukové prejavy, ozýva sa však cez deň, ľuďom tak neprekáža. Viac informácií o druhoch hniezdiacich v blízkosti ľudí aj o tom, čo robiť napríklad aj pri náleze živočícha, je k dispozícii na webstránke www.dravce.sk.

Čítajte aj: Dunajské luhy sú domovom pestrej ríše desaťtisícov vzácnych vtákov

Ilustračný obrázok

Myšiarka ušatá
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM