KAW Správy Samospráva

Na prázdnu fontánu je smutný pohľad: Kedy schladia námestie prúdy čistej vody?

Až 72 metrov dlhá fontána na Hviezdoslavovom námestí je zatiaľ bez vody. Už onedlho by sa to mohlo zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Na prázdnu fontánu je smutný pohľad: Kedy schladia námestie prúdy čistej vody?
4
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Prechádzka po Hvizdoslavovom námestí je príjemná aj v letných dňoch. Stromy poskytujú tieň, vo fontánach zurčí voda, ktorá ochladzuje vzduch. Žiaľ, nie vo všetkých. Dlhá fontána, v ktorej si zvyknú ovlažiť ruky deti aj dospelí, je zatiaľ bez vody, špinavá a plná lístia.

Čaká ju oprava

Keďže je sezóna fontán v plnom prúde, zisťovali sme, kedy a či ju Staré Mesto plánuje spustiť. „Fontánu na Hviezdoslavovom námestí sme odkryli po uvoľnení opatrení asi pred pätnástimi dňami. Ukázalo sa, že je v zlom stave. Odborný pracovník skontroloval a zaznačil poškodenia, ktoré sa už v najbližších dňoch začnú odstraňovať,“ informoval Bratislava24 hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Fontánu sa chystá Staré Mesto opraviť a vybaviť dilatačnými pásmi, aby pri tepelných rozdieloch neunikala voda. Vyčistené a opravené budú aj zanesené trysky a poškodený obklad z vonkajšej strany. Potom fontánu vymaľujú a spustia. To všetko by chcela staromestská samospráva stihnúť v priebehu budúceho týždňa.

Tráva na mieste ihriska

„Popri tom Technické služby Starého Mesta upravujú aj okolie fontány. V časti, kde bolo ešte nedávno detské ihrisko (respektíve iba dva hracie prvky), sme definitívne zrušili umelý trávnatý koberec a plochu vysievame skutočnou trávou. Ihrisko bolo zriadené súkromníkom a bolo v dezolátnom stave, preto sa rozhodli zrušiť ho – novovybudované ihrisko je však len kúsok odtiaľ, pri Redute, za Základnou školou Matky Alexie,“ vysvetľuje Števove.

Možno ste nevedeli, že…

… fontánu na Hviezdoslavovom námestí vybudovali počas poslednej rekonštrukcie námestia v rokoch 2001/2002

… fontána má symbolizovať Dunaj ako európsky veľtok a meria 72 metrov.

… pôvodne mali byť na múriku, ktorý fontánu obkolesuje, vyryté všetky prítoky Dunaja a cez ne mala prúdiť voda do fontány. Pre nedostatok financií sa však tento zámer nakoniec nezrealizoval.

… druhá fontána – pred sochou Hviezdoslava – je upravená tak, že trysky striekajú slovenské trojvršie. Aj táto fontána bola na námestí vybudovaná počas spomínanej rekonštrukcie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM