Rôzne

Na poriadok na Hlavnom námestí dohliadala v 17. storočí mestská strážnica

Vedeli ste, že v priestore Hlavného námestia stála dlhých 250 rokov mestská strážnica? Slúžila najmä na to, aby udržiavala poriadok medzi trhovníkmi.

Ilustračný obrázok k článku Na poriadok na Hlavnom námestí dohliadala v 17. storočí mestská strážnica
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Stredoveká podoba Hlavného námestia sa od tej dnešnej odlišuje nielen luxusnými reštauráciami a ulicami plnými turistov, ale aj stavbami. Vodnú nádrž v roku 1572 nahradila Maximiliánova fontána, popravisko spod Jakubovho domu (dnešná Stará radnica) natrvalo zmizlo a niekdajšiu budovu mestskej strážnice pripomína už len bronzový vojak v pravom rohu námestia.

Bronzový strážnik

Na Hlavnom námestí sa v 17. storočí nachádzala drevená strážnica, ktorá slúžila najmä na to, aby udržiavala poriadok medzi trhovníkmi. Strážnica v roku 1967 vyhorela. Ešte v tom istom roku staviteľ M. Walch postavil murovanú strážnicu. Stála v južnej polovici námestia, kolmo na budovu radnice. Hlavnou fasádou bola obrátená k palácu miestodržiteľskej rady. Prízemná budova bola dlhá asi 15 metrov, široká asi 8 metrov. Svoju úlohu plnila až do odstránenia v 60. rokoch 19.storočia.

V roku 2006 dala Bratislavská vodárenská spoločnosť zhotoviť na Hlavnom námestí napodobeninu strážnej búdky s bronzovým strážnikom ako pamiatku na niekdajšiu strážnicu. Autormi strážnej búdky sú akademický maliar Marián Prešnajder a architekti Otto Grossmann a Juraj Šimek.

Na zadnej strane strážnej búdky je umiestnená pitná fontánka, na opačnej strane bronzová socha strážnika v nadživotnej veľkosti. Na jednej zo stien búdky je bronzová pamätná tabuľa, ktorá v slovenskom a anglickom jazyku informuje o histórii mestskej strážnice.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM