Rôzne Správy

Na Festivale vedy a techniky Amavet sa po prvý raz predstaví aj CERN

Záujemcovia sa budú môcť poprechádzať po CERN-e, či vstúpiť do jedného z kolosálnych detektorov, ktorý je umiestnený v tuneli Veľkého hadrónového urýchľovača 100 metrov pod zemou.

Ilustračný obrázok k článku Na Festivale vedy a techniky Amavet sa po prvý raz predstaví aj CERN
Zdroj: TASR

Na Festivale vedy a techniky Amavet, ktorý sa uskutoční 8. až 9. novembra v Inchebe, sa po prvý raz predstaví aj CERN. Slovensko je jeho súčasťou už 25 rokov, informoval o tom koordinátor projektov Amavet Ján Nemec.

Virtuálny urýchľovač

CERN bude mať na festivale stánok, ktorý ponúkne návštevníkom rôzne aktivity, ale aj informácie. „Záujemcovia sa budú môcť poprechádzať po CERN-e, či vstúpiť do jedného z kolosálnych detektorov, ktorý je umiestnený v tuneli Veľkého hadrónového urýchľovača 100 metrov pod zemou. To všetko vďaka okuliarom s virtuálnom realitou,“ priblížila koordinátorka ekonomickej spolupráce Slovenska a CERN-u Barbora Bruant Gulejová.

Rovnako sa záujemcovia budú môcť pozrieť na neviditeľné častice. „Tie na nás bez prestávky dopadajú z kozmu,“ doplnila.

„Druhý novembrový týždeň nie je len Týždňom vedy a techniky na Slovensku, ale zároveň aj Týždňom mieru v švajčiarskej Ženeve. Symbolicky tak prinesie okrem špičkovej vedy, výskumu a technológií aj odkaz o vede pre mier cez vedu, ktorého je CERN samotný stelesnením,“ dodala Bruant Gulejová.

Každoročne sa počas Týždňa vedy a techniky, ktorého súčasťou je aj Festival vedy a techniky Amavet, uskutoční viac ako 400 podujatí po celom Slovensku zameraných na popularizáciu vedy a techniky. Podujatie trvá do nedele 11. novembra.

Na fotografii: Pohľad na kruhový tunel dlhý 27 km, v ktorom je ukrytý najväčší urýchlovač častíc v Európskej organizácii pre jadrový výskum.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM