Kultúra

Začítajte sa do Bibliotéky. V Bratislave odštartuje najväčší knižný veľtrh

Počas štyroch dní sa môžete ponoriť do tisícok knižných titulov všetkých žánrov, objaviť novinky i pripravované tituly, stretnúť známych autorov na krstoch kníh či autogramiádach.

Ilustračný obrázok k článku Začítajte sa do Bibliotéky. V Bratislave odštartuje najväčší knižný veľtrh
11
Galéria
Zdroj: TASR

Jeseň mení bratislavské výstavisko na jednu veľkú čitáreň. Do Incheby prichádza najväčší knižný veľtrh Bibliotéka. Počas štyroch dní sa môžu návštevníci začítať do tisícok knižných titulov všetkých žánrov, objaviť novinky, bestsellery i pripravované knižné tituly, stretnúť známych autorov na krstoch kníh, autogramiádach a besedách, ako aj zabaviť sa na niektorom z literárnych pó­dií.

Žánrová rozmanitosť

Podujatie sa tradične uskutoční súbežne s 23. výstavou vzdelávania a didaktickej techniky PEDAGOGIKA, približujúcou nielen klasické učebné pomôcky, ale aj pútavé formy vzdelávania – hračky, hlavolamy, hovoriace knihy a zábavné programy pre deti. Veľtrh tento rok sprevádza aj niekoľko podujatí v rámci Týždňa vedy a techniky – celoštátne finále súťaže vedecko-technických bádateľských projektov Festival vedy a techniky AMAVET a interaktívna výstava Veda netradične.

Vďaka žánrovej rozmanitosti si na 26. medzinárodnom knižnom veľtrhu prídu na svoje fanúšikovia literatúry faktu, sci-fi, ženských románov, detektívok, poviedok, detských kníh, cudzojazyčnej literatúry i poézie. Na šiestich pódiách sú prichystané stretnutia s obľúbenými autormi, autogramiády, krsty kníh, dramatizované čítania, besedy, rozprávky, či tvorivé dielne pre deti. Lákadlom pre návštevníkov sú aj výrazné zľavy; vystavovatelia budú ponúkať knihy už od jedného eura.

Novinky aktuálnej sezóny

Na Bibliotéke nebudú chýbať najočakávanejšie literárne počiny slovenských autorov, ktoré majú ambíciu zaradiť sa medzi hity sezóny. Jozef Banáš predstaví svoju novinku, komplexný román o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, Prebijem sa! Po svojich úspešných prvotinách pre silnejšie povahy predstavia aktuálne novinky Sviňa a Mama milovala Gabčíka redaktori Arpád Soltész a Veronika Homolová Tóthová.

Knižné novinky doplnia aj unikáty luxusnej knižnice; zo série Vznešená renesancia sa môžu návštevníci kochať titulmi Všestranný Raffael, Dokonalý Michelangelo a Nekonečný Leonardo; pripravená bude aj nová Luxusná Rodinná Biblia s ružencom, a taktiež aj jej zmenšené vydanie.

Fantastická Bibliotéka

Do sveta fantázie, mystérie a sci-fi vás, samozrejme, okrem ponuky množstva titulov, prenesie FantáziaFEST 2018. Program v sobotu otvorí fantastický stand-up s Martinom Hatalom, držiteľom Ceny Fantázie 2012 a autorom románu Whiskey, krv a striebro, s vystúpením v štýle Silných rečí.

Nebudú chýbať krsty knižných noviniek; psychologického thrilleru Dom 490 od Marka E. Pocha, známeho predovšetkým v kruhoch literárnej fantastiky, či 400-stranovej knihy Fantázia 2018, najlepších poviedok šestnásteho ročníka podujatia Fantázia 2018 od organizátorov literárnej súťaže Martinus Cena Fantázie. A keďže slovenská fantastika smeruje aj do televízie, filmové spracovanie svojich literárnych diel predstavia Jozef Karika a Juraj Červenák.

Program aj pre najmenších

Odborníci sa zhodujú v tom, že ku knihám by sme mali viesť deti od útleho veku. Príbehy rozvíjajú ich predstavivosť a fantáziu, rozširujú slovnú zásobu a majú veľký vplyv na budovanie kreativity. Bibliotéka kladie práve na túto oblasť mimoriadny dôraz a každoročne pripravuje pre deti a ich rodičov špeciálny program. Na detských pódiách sa deti budú môcť hrať s animátormi, kresliť, spievať, tancovať a stretnúť sa s autormi detských kníh, ktorí budú priamo na veľtrhu čítať.

Knižný veľtrh Bibliotéka spolu s výstavou Minerály Bratislava je otvorený od 8. do 11. novembra. Vo štvrtok a piatok ich sprevádza celoštátne finále súťaže vedecko-technických bádateľských projektov Festival vedy a techniky AMAVET a interaktívna výstava Veda netradične.

Bibliotéka
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM