Rôzne

Na Devíne sa opäť stretli dobrovoľníci s cieľom vyčistenia areálu

Od skorých ranných hodín čistili dobrovoľníci areál Hradu Devín. Ako to dopadlo?

Ilustračný obrázok k článku Na Devíne sa opäť stretli dobrovoľníci s cieľom vyčistenia areálu
3
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Hlavné mesto dnes pripravilo akciu čistenia areálu hradu Národnej kultúrnej pamiatky Hrad Devín v spolupráci s Mestským múzeom mesta Bratislavy, ktorá je súčasťou celoslovenského dobrovoľníckeho podujatia organizovaného Nadáciou Pontis pod názvom „Naše mesto 2017“.

Na Devíne čisto

Do tejto akcie sa zapojilo viac ako 100 dobrovoľníkov z bratislavského magistrátu, Múzea mesta Bratislavy, Generálneho investora Bratislavy a dobrovoľníkov Nadácie Pontis. Dobrovoľníci čistili časti areálu hradu od náletovej zelene, kamennej sute a odpadkov, aby zatraktívnili areál a zvýšili bezpečnosť návštevníkov našej národnej kultúrnej pamiatky.

„Hrad Devín je jednou z najnavštevo­vanejších kultúrnych pamiatok v Bratislave a som rád, že aj tento rok sa nám podarilo spoločne vyčistiť jeho areál. Viac ako 100 ľudí sa dnes dobrovoľne podujalo na skultivovaní hradu a ďakujem za záujem nielen externým dobrovoľníkom, ale aj našim zamestnancom, ktorí sa do akcie zapojili. Je to rekordný počet, oproti vlaňajšku sa totiž počet dobrovoľníkov zdvojnásobil,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Veľké čistenie

Čistenie areálu prebiehalo od ranných hodín počas celého dopoludnia. V rámci čistenia dobrovoľníci odstraňovali náletovú zeleň v areáli, vytrhávali burinu, orezávali kríky a zbierali odpadky a kamene v areáli. Táto dobrovoľnícka aktivita podporila rekonštrukčné práce pamiatkovej obnovy hradu, zamerané na znovu sprístupnenie horného hradu verejnosti, ktorý bol aj s expozíciou po deviatich rokoch sprístupnený od 5. mája 2017 opäť pre verejnosť. V minulom roku sa táto akcia konala v rovnakom čase, pričom sa jej zúčastnilo približne 60 dobrovoľníkov.

Táto akcia čistenia Hradu Devín je tak zároveň doplnkovou aktivitou s dobrovoľníckym rozmerom pre projekt „NKP hrad Devín – sprístupnenie horného hradu verejnosti“ podporený z grantov EHP a Nórska. Projekt bol zameraný na opätovné sprístupnenie horného hradu, ktorý bol pre verejnosť uzavretý od jesene 2008. Realizovaný bol od novembra 2014 do apríla 2017 a v rámci rekonštrukcie sa pamiatkovo obnovil exteriér horného hradu, stredná a horná terasa a prístupová trasa zo stredného hradu na citadelu. Obnovila sa a zatraktívnila aj expozícia v jaskynných priestoroch hradného brala.

Bratislava24.sk informovala Katarína Kohútiková z Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM