KAW Rôzne

Ako ste hlasovali? Väčšina z vás si myslí, že Mária Terézia by si zaslúžia mať v Bratislave sochu

V hlasovaní ste jednoznačne potvrdili, že osvietená panovníčka si zaslúži okrem názvu ulice či námestia, ktoré by niesli jej meno, aj veľkolepejšiu poctu.

Ilustračný obrázok k článku Ako ste hlasovali? Väčšina z vás si myslí, že Mária Terézia by si zaslúžia mať v Bratislave sochu
Zdroj: TASR

V Bratislave sa každý rok konajú Korunovačné slávnosti, ktoré Máriu Teréziu pompézne oslavujú. Tento rok budeme mať v meste dokonca dve „korunovácie.“ Určite je to pekná pocta panovníčke, ktorá mala k Bratislave vrelý vzťah. Nie je to však málo? Podľa väčšiny z vás jednoznačne áno.

Zaslúži si sochu

Ako vyplýva z nášho hlasovania, takmer 86 percent z vás si myslí, že po Márii Terézii nestačí pomenovať iba ulicu či námestie, ale mala by mať v Bratislave aj sochu, ktorá by poukázala na jej význam v histórii a na vzťah k nášmu mestu.

Bratislavu už v minulosti súsošie s Máriou Teréziou krášlilo. V roku 1897 ho vytvoril sochár Ján Fadrusz. Monument však v roku 1921 odstránili československí legionári. Neskôr ho nahradilo súsošie štúrovcov, ktoré v blízkosti Reduty, a teda aj bývalého korunovačného pahorka, stojí dodnes.

„Je divné, že takáto významná osoba, ktorá toho veľa pre Bratislavu urobila, tu nemá žiadnu sochu či námestie,“ píše Norbert v diskusií na facebookovej stránke Bratislava24.sk.

„Socha mala stáť už dávno. Mária Terézia bola šikovná baba na svoju dobu,“ pridáva sa Beata.

„Stačí vrátiť jej sochu tam, kde bola,“ myslí si Ľudovít.

Približne 10 percent z vás zastáva názor, že sochu netreba, ale námestie či ulicu nesúcu meno osvietenej panovníčky, by sme v Bratislave mali mať.

„Určite áno a čudujem sa, že dodnes nie je žiadne miesto v Bratislave po nej pomenované, mala predsa pre Slovensko a Bratislavu obrovský význam,“ píše Katarína a my s ňou jednoznačne súhlasíme.

Iba 4 percentá z našich čitateľov sa domnieva, že Mária Terézia si nijakú špeciálnu pozornosť v podobe názvu ulice alebo sochy nezaslúži, a že máme dostatok slovenských osobností, ktoré môžu byť takto poctené.

Zdroj: BOS
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM